Naši u "najsrećnijoj zemlji": Kako zarađuju i koliko novca Srbi daju za račune?

05.09.2021

13:47 >> 14:04

0

Autor: Nikola A.

Godinama unazad statistika je pokazivala da građanin Danske, u proseku, živi 25% bolje od prosečnog stanovnika EU

Naši u "najsrećnijoj zemlji": Kako zarađuju i koliko novca Srbi daju za račune?
Copyright Profimedia

Za mnoge, Danska je obećana zemlja. Verovali ili ne, ima i Balkanaca koji ne sanjaju o životu i radu u Nemčkoj, Austriji ili Americi, već upravo o skandinavskim zemljama.

Tako su one vremenom sve više dobijale na popularnosti kod naših ljudi, mada su gastarbajteri hrlili u Švedsku decenijama unazad. Sve u svemu, Danska se posebno izdvaja: važi za naciju u kojoj su ljudi najsrećniji.

Pročitajte još:

To je pokazala nauka, a verovatno mogu da potvrde i svi oni koji su krenuli putem ove lepe, ali i za naš pojam – vrlo neobične zemlje. Ipak, ekonomija Danske jedna je od najjačih na svetu.

Naime, prema podacima iz 2019. (period pre korone), BDP po glavi stanovnika iznosio je 60.000 dolara. Mogućnosti za zaposlenje i visoki standard su dva ključna razloga zašto stranci biraju Dansku za život.

Industrije na kojima se mahom zasniva ova zemlja jesu uslužne delatnosti, trgovina i proizvodnja. Recimo, ribolovom i agro-biznisom bavi se mali procenat ljudi.

Godinama unazad statistika je pokazivala da građanin Danske, u proseku, živi 25% bolje od prosečnog stanovnika EU, te otuda epitet “najsrećnije nacije”. Na ulicama Kopenhagena videćete nasmejane ljude koji voze bicikle, ali ćete isto tako morati da prihvatite neke navike koje su ljudima s Balkana “strane”.

Danci umnogome imaju drugačiji pristup svakodnevnom životu, druženju, trošenju novca, ali i vaspitavanju dece. Opšte je poznato da Skandinavci vaspitavaju decu tako da budu individualci od malih nogu.

Zanimljivo je i to da je danska kraljica, Margareta II, pronašla “posao” u 81. godini. Radiće za Netflix, a osim što je na tronu, ceo život je posvećena umetnosti.

Vodič kroz život jednog Danca

Prema zanimljivoj statistici sa sajta www.dst.dk, prosečni državljanin Danske se preziva Nielsen, ima 42 godine, a doktora ili zubara poseti 10 puta godišnje. On/ona vozi Folksvagenova kola, a odmor uglavnom provodi u Španiji.

Kirsten ili Henrik mesečno zaradi 43.487 danskih kruna ili oko 5.845 evra (pre oporezivanja). Iznos uključuje penziju i izračunava se tzv. standardizovanom satnicom – prevedenom u mesečnu platu za puno radno vreme. U 2019, Danci su imali prosečnu neto imovinu u vrednosti od 1.102.406 danskih kruna.

Pročitajte još:

Prosečno dansko domaćinstvo potroši oko 23.581 kruna ili oko 3.169 evra na račune (električna energija, gas i druga goriva). Jedna trećina odlazi na struju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike