Čekate li 13. platu? U Evropi "obavezan“ dodatak pred Božić, u Srbiji nije baš tolika retkost

06.12.2021

06:33

0

Mnogi koji smatraju da je „13. plata“ relikt socijalizma iznenadili bi se da u „liberalno-kapitalističkoj“ Srbiji postoji ne tako mali broj firmi koje imaju bonuse na platu na kraju godine

Čekate li 13. platu? U Evropi "obavezan“ dodatak pred Božić, u Srbiji nije baš tolika retkost
Ilustracija - Copyright Profimedia

„Trinaesta plata“, “božićni dodatak“, „božićnica“… ili jednostavno bonus na kraju godine, različiti su nazivi za isti događaj kada firme pred kraj kalendarske godine nagrađuju svoje zaposlene delom profita koje su ostvarile.

Ovaj „praznični“ dodatak, bez koga je nezamisliva božićna i novogodišnja kupovina, veoma je raširena praksa u Evropi ali i u našem regionu. U Hrvatskoj i Sloveniji, recimo, velika većina firmi tako nagrađuje svoje zaposlene, dok se ona u Nemačkoj podrazumeva.

Neki poslodavci cene doprinos zaposlenih

Iako je u Srbiji rašireno uverenje da je „13. plata“ stvar (socijalističke/ komunističke) prošlosti, i kod nas postoji određen broj firmi koje isplaćuju zaposlenima novogodišnje bonuse. U njima se to, međutim, ne shvata kao relikt prošlosti, već kao način modernog poslovanja u kome se ceni doprinos „malog radnika“ uspehu kompanije.

Uspešna srpska kompanija „Metalac“ iz Gornjeg Milanovca, čiji su proizvodi po kvalitetu prepoznati širom Evrope, takvu praksu ima poslednjih 15 godina, kaže za 24sedam Dragoljub Vukadinović, predsednik „Metalac Grupe“.

- Da, isplaćujemo bonus za kraj godine. Svaki naš zaposleni u decembru dobija dodatno polovinu jedne prosečne plate u kompaniji. Mislimo da im se na taj način u nekoj meri odužujemo za dobar rad i zalaganje zbog koje je cela kompanija uspešna u zemlji i svetu – kaže Vukadinović.

Doduše, „Metalac“ je poznat u Srbiji kao firma koja brine o radnicima, od ulaganja u njihovu obuku do stipendija za decu radnika i potencijalno buduće zaposlene. Na naše pitanje da li misle da su retka srpska firma koja ima „13. platu“ Vukadinović, pomalo iznenađujuće, odgovara negativno.

Pixabay
 

- Ne mogu da govorim za čitavu Srbiju, ali sa sigurnošću znam da u Milanovcu postoji veliki broj firmi koje isplaćuju novogodišnje bonuse. Ne znam da li je to zbog „Metalca“, koji ima u tome dugu praksu, ali tako stoje stvari – kaže nam ovaj ugledni privrednik.

Da takvih firmi ima još u Srbiji potvrđuje, uz izvesno ograđivanje, i Duško Vuković, potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije.

- Ima takvih firmi u privatnom sektoru, nije to ni u Srbiji ništa neobično. Recimo, znam da u nekim našim cementarama radnicima dele dogovoreni procenat neto profita. To jeste vezano za ekonomsku sposobnost ali i društvenu odgovornost poslodavaca i uobičajeno je u kompanijama koje imaju organizovane sindikate i kolektivni ugovor. Doduše, malo je onih društveno odgovornih poslodavaca koji dele 13. platu a da nema „pritiska“ sindikata, pa možemo zaključiti da je sindikat pretpostavka i za bonus, kao i za poštovanje drugih radničkih prava - kaže za 24sedam Vuković.

Srbijagas delio po 100.000 dinara

Kako izgleda kada se dogovore sindikat i državna firma u Srbiji prošlog decembra smo videli na primeru „Srbijagasa", gde su radnici dobili 100.000 dinara kao novogodišnji bonus. Prema kolektivnom ugovoru firme (u međuvremenu podeljene na tri) zaposleni imaju pravo na 10 odsto od ostvarene dobiti tog javnog preduzeća, koja je na kraju prošle godine bila oko pet milijardi dinara. Sinidkat se "odrekao" dela bonusa, pa je umesto 500 miliona radnicima podeljeno 168 miliona dinara (1,4 miliona evra). Bonus iz profita firme su u 2020.godini, doduše ne novogodišnji, već prolećni, dobili i radnici "Pošta Srbije" i to po 40.000 dinara.

Primer potvrde Vukovićevih reči je i nedavna vest o novom kolektivnom ugovoru zaposlenih i rukovodstva poznate nemačke kompanije „Robert Boš“ u Srbiji.

Radnici su, posle nekoliko meseci pregovaranja, izdejstvovali veću platu za 50 evra, veći mesečni bonus od 20 odsto, više plaćeni noćni rad sa 28 odsto na 40 odsto, još jedan dan godišnjeg odmora na prethodnih 26, novogodišnji poklon vaučer za decu do 10.200 dinara…

U Srbiji za poreznike je sve – plata

U nekoj manjoj meri, jedan od razloga zašto u Srbiji ima manje firmi koje daju 13.platu nego u regionu i Evropi, mogao bi biti i poreski tretman takvog bonusa, kaže za 24sedam poreski savetnik Đerđ Pap, vlasnik novosadske firme „Fiskal Pro“.

- Prema onome što vidim kod svojih klijenata, više je onih koji ne isplaćuju 13. platu od onih koji je isplaćuju, kao i da je češće to prema proceni uticaja na uspeh firme nego svima isto, odnosno linearno. Možda je tu problem i u porezu. Kod nas, za razliku recimo od Hrvatske, ništa nije oslobođeno od poreza i sve se fiskalno tretira kao redovna plata. Jedina „olakšica“ je ako bonus čini da plata bude veća od oko 400.000 dinara. Pošto je to ograničenje do koga se plaćaju doprinosi na plate, iznos preko toga je oslobođen plaćanja  – objašnjava Pap.

Ovakav tretman „sve je plata“ u Srbiji postoji od izmena Zakona o radu 2014. godine. Pre toga je 13. plata zaposlenih imala karakter „prihoda od kapitala“ i na nju se nisu plaćali porezi i doprinosi.

A u Sloveniji, Nemačkoj...

Takav neoporeziv tretman bonusa i nagrada „ostao“ je i danas u Hrvatskoj, gde se ne plaća porez ako se radnicima isplati „nagrada za radne rezultate“ (do 665 evra godišnje) a za „prigodne nagrade“ u koje spadaju „božićnice“, taj iznos je do 400 evra godišnje, dok je za „poklon detetu“ to do 80 evra.

U praksi to je prošle godine, prema kompanijskim objavama u medijima (čega takođe nama u Srbiji), i sindikalnim saopštenjima izgledalo ovako. U državnim institucijama, prema kolektivnom ugovoru, „božićnica“ je oko 200 evra, i pripada svim zaposlenim, bez obzira da li rade na neodređeno ili određeno vreme, s punim radnim vremenom ili ne… Za dete se dobija po 80 evra.

Država, odnosno lokalne samouprave, daju novogodišnje naknade i penzionerima, ponegde i studentima. Za penzionere ti iznosi su od 50 do 100 evra, zavisno od opštine. U privatnim kompanijama ti uznosi su uglavnom oko 200 evra, mada su neki (nemački) trgovinski lanci isplaćivali koju desetinu evra više. Nezvanični rekord drži "Hrvatska elektroprivreda" (HEP). Iako firma u vlasništvu države, kao akcionarsko društvo HEP je isplatio božićni bonus veći od 300 evra.

24sedam/Lj. S.
Novogodišnji šoping je u Evropi nezamisliv bez 13. plate u džepu

U Sloveniji „božičnice“ iznose jednu prosečnu platu u državi, kada je reč o javnom sektoru, dok se u privatnom kreću od 1.400 evra bruto do 2.250 evra, podaci su ankete sajta Cekin.sl.

Ali ni tih 2.250 evra nije ništa prema ciframa koje pred Novu godinu dobijaju neki radnici u Nemačkoj, iz koje dolaze mnoge firma koje posluju u Srbiji (gotovo čitav automobilski klaster).

Prema podacima tamošnjeg Saveznog zavoda za statistiku,13. plata je u proseku 2.677 evra, ali ide i do 5.600 evra, koliki je prosek u sektoru "industrije koksa i prerade mineralnog ulja". Dobro prolaze i u hemijskoj industriji (5.369 evra), energetici (5.171), prosečno u industriji odeće (2.676), dok se oni u ugostiteljstvu moraju zadovoljiti sa 13. platom od 860 evra. Taj poslednji iznos je, inače, oko 150 odsto prosečne srpske neto zarade.

Praznične bonuse u Nemačkoj dobija 87 odsto svih zaposlenih po temeljnom kolektivnom ugovoru.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike