U Hrvatskoj plate više, ali se za njih kupi manje

13.10.2021

08:49

0

Zarade jesu više u Hrvatskoj, ali je kupovna moć manja nego u Srbiji i BiH, kažu hrvatski sindikalci

U Hrvatskoj plate više, ali se za njih kupi manje
Copyright Profimedia

I pored nominalno većih plata, životni standard radnika u Hrvatskoj je manji nego u siromašnijim zemljama u regionu koje nisu članice EU, tvrde hrvatski sindikalci.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel komentarisao je danas rast cena i inflacije u Hrvatskoj i istakao da je prosečna plata u ovoj zemlji nešto viša od 900 evra. To je mnogo više nego što su prosečne zarade u Srbiji i BiH, ali je, ističe on, kupovna moć građana u Hrvatskoj manja u odnosu na ove susedne zemlje.

Utisak je, kaže, da su cene mnogo više od statističkih proseka i da se u Hrvatskoj za prosečnu platu od 7.040 kuna može kupiti najmanje litara goriva u Evropi.
Prema njegovim rečima, 500.000 radnika, odnosno jedna trećina, prima platu nižu od 6.000 kuna (oko 800 evra).

- To je daleko veći udar na naš standard nego što je to udar u drugim zemljama. Naša prosečna plata koja je puno veća nego u Bosni i Hercegovini i Srbiji ima manju kupovnu moć nego što to imaju građani u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Naša prosečna plata je nešto više od 900 evra, a minimalna u Nemačkoj je 1.600 evra - rekao je Novosel gostujući na zagrebačkoj TVN1.

Dodao je da sindikat ne može da organizuje generalni štrajk zbog porasta opštih troškova života.

- Možemo da apelujemo da se zaustavi porast cena naftnih derivata. Ako ode cena struje, budite sigurni da će cene hleba porasti. Ako se ne zaustavi cena naftnih derivata, prevoznici su najavili povećanje troškova prevoza - upozorio je Novosel.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike