Preduzetnice su i mame: Traže ista prava za sve zaposlene žene

02.12.2021

09:02

0

Mame preduzetnice žele pravičan obračun naknade zarade dok su na trudničkom odsustvu, kakav imaju žene zaposlene u tuđim firmama

Preduzetnice su i mame: Traže ista prava za sve zaposlene žene
Ilustracija - Copyright Profimedia

Udruženje „Mame su zakon“ i „Digitalna zajednica“ pokrenuli su inicijativu "I preduzetnice su mame", koja ima za cilj da ukaže na diskriminatorski položaj preduzetnica i izjednači ga sa položajem zaposlenih žena u pogledu prava na trudničko, porodiljsko i odsustvo sa rada zbog nege deteta.

Inicijativa se zalaže za to da preduzetnice koje za vreme trudničkog odsustva privremeno ne odjave obavljanje delatnosti - treba da imaju pravo na pun iznos naknade zarade.

Preduzetnice treba da, kako se navodi u saopštenju udruženja „Mame su zakon“, imaju pravo na pravičan obračun naknade zarade kako bi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta imale uplaćene doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Pored toga, u inicijativi se zalažu za to da preduzetnice treba da imaju pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta u trajanju od dve godine za rođenje trećeg i svakog narednog deteta, i da treba da imaju pravo prenosa odsustva sa rada radi nege deteta na partnera.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike