U budžetu veće plate a manji porez: Nastavak puta do 900 evra mesečno

24.11.2021

11:41

0

Da bi se povećale plate i penzije, što je predviđeno budžetom za 2022. potrebno je izmeniti i Zakon o budžetskom sistemu i zakone o porezu, predočeno poslanicima u Skupštini Srbije

U budžetu veće plate a manji porez: Nastavak puta do 900 evra mesečno
novcanik dinari - Copyright Profimedia

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas, obrazlažući finansijske zakone u Skupštini, da je izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu potrebno usvojiti zbog najavljenog povećanja plata i penzija kako je i predviđeno usvojenim budžetom za 2022. godinu.

- U 2022. godini predviđeno je povećanje plata od osam odsto zaposlenima u zdravstvu, Ministarstvu odbrane, u ustanovama socijalne zaštite, lekarima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta - rekao je Nedimović.

On je dodao da će za ostale budžetske korisnike povećanje plata iznositi sedam odsto, dok će penzije biti veće za 5,5 procenata.

Na dobrom putu

Nedimović je podsetio na obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će 2021. godine prosečna plata biti 500 evra.

- Mi smo već ispunili cifru od 500 evra i sad napadamo cifru koju smo zadali sebi programom „Srbija 2025“, a to je da do kraja 2025. prosečna plata u Srbiji bude 900 evra - rekao je ministar.

Govoreći o izmenama Zakona o porezu na dobit pravnih lica on je objasnio da se odnose na unos prava intelektualne svojine kao nenovčanog uloga u kapital pravnog lica, što do sada nije bilo moguće.

Osnovni cilj ovog zakona je, kako je rekao Nedimović "podsticanje inovacija".

Nedimović je rekao da se izmenama Zakona o porezu na dohodak povećava neoporezivi deo zarade sa 18.300 na 19.300 dinara mesečno, uz smanjenje stope doprinosa za PIO na teret poslodavca za 0,5 odsto.

Manji porez na vozila

Izmene zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara odnose se, kako je kazao, pre svega na putnička vozila jer će se registracija plaćati po starosti a ne po kubikaži.

Izmenama Zakona o porezima na imovinu pojednostavljuje se postupak utvrđivanja poreza za prenos apsolutnih prava kod prenosa motornih vozila kod nasleđa i poklona, a predložena novina u Zakonu o doprinosima je smanjenje obavezne stope doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje sa 25,5 na 25 odsto.

Nedimović je obrazlažući izmene Zakona o budžetskoj inspekciji rekao da će ta služba biti centralizovana jer lokalne inspekcije nisu mogle sve da sprovedu zbog ograničenih kapaciteta.

Ministar poljoprivrede je najavio da će kasnije u toku dana ministar finansija Siniša Mali poslanicima obrazložiti izmene Carinskog zakona i predložene međunarodne finansijske sporazume.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike