Kriza likvidnosti: Privreda uzela 417 miliona evra novih kredita

02.12.2021

11:32

0

Srpska privreda zaduženija je zbog krize za 6,6 odsto više nego pre godinu dana

Kriza likvidnosti: Privreda uzela 417 miliona evra novih kredita
Pixabay

Ukupni domaći krediti nemonetarnom sektoru bili su na kraju septembra 2021. viši za 6,6 posto nego pre godinu dana, ubrzavši rast sa nivoa od od 6,3 procenta na kraju juna, saopštila je Narodna banka Srbije.

Prema navodima srpske centralne banke, to je rezultat povećanog obima kreditiranja privrede. Krediti privredi su tokom trećeg kvartala povećani za 49,1 milijardu dinara, što je najveći tromesečni prirast nakon rekordnog i neuobičajeno visokog prirasta iz prvog tromesečja 2020, kaže se u novom izveštaju NBS o trendovima u kreditnoj aktivnosti.

Banke su kreditirale pre svega velika i srednja preduzeća, pri čemu je povećano zaduživanje preduzeća iz svih delatnosti, a najviše iz prerađivačke industrije, saobraćaja i poljoprivrede.

Preduzeća su pretežno koristila kredite za likvidnost i obrtna sredstva, čemu je doprinelo odobravanje kredita iz garantnih šema.

Tokom trećeg tromesečja, banke su ukupno odobrile 24,1 milijardu dinara kredita za obrtna sredstva uz garancije države, čime je iznos ukupno realizovanih kredita od početka primene prve garantne šeme, tj. od maja 2020, dostigao 253,1 milijardu dinara (2,15 milijardi evra).

Krediti stanovništvu su u trećem kvartalu povećani za 37,8 milijardi dinara. Pri tome, više od polovine tog prirasta odnosilo se na stambene kredite, čiji je međugodišnji rast nastavio da ubrzava, na 16,4 odsto u septembru.

U dinarima više od trećine kredita

Dinarizacija plasmana se zadržala u periodu jul-septembar na dosadašnjem maksimumu, dostignutom u junu, kada je učešće dinarskih kredita u ukupnim plasmanima privredi i stanovništvu iznosilo 38,6 posto, što je za 1,3 procentna poena više nego na kraju 2020.

Pri tome, nastavak povoljnih uslova finansiranja u okviru garantnih šema i dosadašnje ublažavanje monetarne politike NBS, koje je kamatne stope na nove dinarske kredite privredi približilo kamatnim stopama na evroindeksirane kredite, doprineli su bržem rastu dinarskog kreditiranja privrede i rastu stepena dinarizacije u trećem tromesečju za 0,2 procentna poena, na 23,8 procenata.

Hipotekarni krediti građanima natpolovično u evrima

Kada je reč o kreditima stanovništvu, izražen rast stambenih kredita, koji su pretežno evroindeksirani, uticao je na to da u trećem kvartalu učešće dinarskih u ukupnim kreditima stanovništvu bude smanjeno za 0,2 procentna poena, na 55 posto.

Uslovi zaduživanja na domaćem tržištu ostali su povoljni u posmatranom periodu. Kamatne stope su u proseku za dinarske kredite privredi i stanovništvu iznosile tri, odnosno 8,6 odsto, a za evroindeksirane 2,3 i 3,2 procenta.

Manje problematičnih zajmova

Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima dodatno je smanjeno tokom trećeg tromesečja, na 3,55 posto. Činjenica da je ovo učešće ispod nivoa zabeleženog u mesecima pre pandemije, kada je iznosilo 4,1 posto, ukazuje na to da su mere NBS i Vlade Srbije bile pravovremene i da su sprečile veći negativan efekat po privredu i stanovništvo, a time i po finansijsku stabilnost, ističu iz centralne bake.

U odnosu na kraj 2020, nivo problematičnih kredita je smanjen za 0,2 procentna poena, dok je u odnosu na jul 2015, pre početka primene Strategije za rešavanje problematičnih kredita, niži za 18,8 procentnih poena, navodi se u izveštaju NBS.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam