Realni rast privrede Srbije 7,7 odsto u trećem kvartalu

30.11.2021

11:45

0

Značajan rast zabeležen je na godišnjem nivou u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja, kao i usluga smeštaja i ishrane

Realni rast privrede Srbije 7,7 odsto u trećem kvartalu
Copyright Foto:24sedam/Goran Sivački

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u trećem kvartalu 2021. godine iznosio je 7,7 odsto na godišnjem nivou, objavio je Republički zavod za statistiku.

Prema desezoniranoj seriji podataka, BDP je u tromesečju jul-septembar porastao za 1,6 procenata u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je na godišnjem nivou u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja, te usluga smeštaja i ishrane, za 17 odsto, zatim u građevinarstvu za 15,8 posto i u sektoru stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti za 13,7 procenata.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, realni rast je zabeležen kod svih agregata u odnosu na treći kvartal 2020. godine.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su povećani za 8,2 procenta, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima za 6,8 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države za 7,8 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva za 12,6 odsto, izvoz robe i usluga za 22,5, a uvoz robe i usluga za 22,9 posto, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike