Pšenica porasla pa stala, soja malo naviše

27.11.2021

08:39

0

U nedelji za nama na Produktnoj berzi zabeležen je rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, pre svega soje i pšenice

Pšenica porasla pa stala, soja malo naviše
Copyright Profimedia

Novi rast cene pšenice i soje na produktnoj berzi u Novom Sadu zabeležen je protekle radne nedelje ali je promet bio svega 2.844 tona robe. To je tek trećina prometa od nedelje pre toga. Novčana vrednost prometa je bila 126,6 miliona dinara, sa padom od oko 60 odsto.

Na samom početku nedelje, pšenica je imala tendenciju rasta cene. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 32,50 dinara za za kilogram do 33 dinara, bez PDV-a.

Ponderisana cena je iznosila 32,89 dinara, što predstavlja rast od 3,03 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Krajem nedelje, došlo je do smirivanja tržišta i odsustva potražnje.

Osim na domaćem tržištu, u prvoj polovini nedelje, novi cenovni maksimumi su zabeleženi i na Evronekstu. Pored mnogih faktora, da bi se opravdao ovakav rast, bilo je strahovanje oko kvaliteta australijske pšenice, koja je pogođena kišama u vreme žetve.

Takođe, poplave u Kanadi uzrokovale su logističke teškoće, naročito u lukama. Cene pšenice u basenu Crnog mora su napredovale prateći ostala međunarodna tržišta.

Kukuruz miruje

Na tržištu kukuruza bez bitnijih cenovnih promena. Učesnici na robno-berzanskom tržištu su bili aktivniji za kupovinom ove žitarice sa klauzulom “gratis lager” decembar/januar.

Bez obzira na ovakvu okolnost, cena se nije bitno menjala u odnosu na prethodnu nedelju.

Berzanski ugovori su zaključeni po ceni od 27 dinara bez PDV-a, sa preuzimanjem do 31. decembra/januara.

Kukuruzom sa povećanim procentnom vlage se trgovalo od 24,50 do 25,20 dinara bez PDV-a.

Mala ponuda soje

Odsustvo intenzivnije ponude sojinog zrna je primetno na domaćem tržištu, što je uticalo da ova uljarica zabeleži rast od 1,16 odsto. Drugu nedelju za redom, tržište je nastavilo da bude aktivno.

Na strani tražnje više aktivnosti su pokazali domaći prerađivači i trgovci.

Realizovani su ugovori po ceni od 73 do 74,50 dinara bez PDV-a. Prosečna cena trgovanja je iznosila 73,75 dinara za kilogram, bez PDV-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike