Inflacija u evrozoni u aprilu najviša u dve godine

30.04.2021

13:33

0

Tome je doprinelo snažno poskupljenje energenata, pokazuje izveštaj Eurostata

Inflacija u evrozoni u aprilu najviša u dve godine
Copyright Profimedia

Rast potrošačkih cena u evrozoni ubrzao je u aprilu, kada je dostigao najviši nivo u dve godine, podstaknut snažnim poskupljenjem energenata, pokazale su u petak procene evropskog statističkog zavoda, Eurostata.

Godišnja inflacija merena harmonizovanim indeksom potrošačkih cena (HICP) u aprilu ubrzala je na 1,6 odsto, najviši nivo od aprila 2019. godine. U martu je iznosila 1,3 odsto.

Najviše su poskupeli energenti, za 10,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec. U martu su njihove cene porasle 4,3 odsto. Rast cena hrane, pića i duvanskih proizvoda oslabio je na 0,7 odsto, odražavajući pad cena sveže hrane, za 0,4 odsto, nakon više od godinu dana poskupljenja.

Pročitajte još

Među zemljama članicama evrozone najveću godišnju stopu inflacije beležio je Luksemburg, od 3,3 odsto. Slede Litvanija i Slovenija, s rastom potrošačkih cena od 2,4 i 2,2 odsto.

Najslabije su rasle cene na Malti, svega 0,1 odsto u poređenju sa prošlogodišnjim u istom periodu. Pad cena beležili su i Grčka i Portugalija, za 0,8 odnosno 0,1 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, pokazuje izveštaj Eurostata.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike