Singapur kao Srbija: Privredni rast 7,1 odsto u trećem kvartalu

24.11.2021

09:30

0

Privreda Singapura je u trećem kvartalu porasla po višoj stopi od prvobitno procenjene

Singapur kao Srbija: Privredni rast 7,1 odsto u trećem kvartalu
Copyright Pixabay

Singapurska ekonomija dobro se oporavlja od posledica ekonomske krize izazvane pandemijom koronavirusa. Sa rastom u poslednjem kvartalu, Vlada se  nada da će ukupan rast u 2021. godini biti oko sedam odsto. To je, podsećamo, rast koji će ove godine zabeležiti i srpska ekonomija.

Bruto domaći proizvod Singapura porastao je 7,1 posto u trećem kvartalu na godišnjem nivou, objavilo je danas Ministarstvo trgovine i industrije, prenosi CNBC.

To je bolje od prošlomesečne preliminarne procene rasta ovog ministarstva od 6,5 procenata međugodišnje, ali je sporije od stope privredne ekspanzije od 15,2 odsto međugodišnje, koja je zabeležena u drugom tromesečju.

Na kvartalnoj osnovi, prema desezoniranim podacima, singapurska ekonomija je porasla za 1,3 procenta u periodu jul-septembar 2021.

Revidirano za 2022.

Ministarstvo trgovine i industrije je takođe revidiralo svoje procene rasta BDP-a za 2021. na oko sedam odsto u odnosu na prethodnu prognozu, kada je očekivalo rast u rasponu između šest i sedam procenata.

Za narednu godinu, projektuje se rast od tri do pet odsto, saopštilo je ministarstvo.

U saopštenju se takođe upozorava da bi dugotrajniji poremećaji u lancima snabdevanja uz jači rast potražnje, kao i rastuće cene energenata, mogli da dovedu  do daljeg povećanja inflacije.

Bazna inflacija u ovoj zemlji je dostigla 1,5 posto u oktobru na godišnjem nivou, što je njen najviši skok u poslednje skoro tri godine, pokazali su zvanični podaci objavljeni u utorak.

Za srpsku ekonomiju u sledećoj godini predviđa se rast od 4,5 odsto. I bazna inflacija je u Srbiji trenutno bliska onoj singapurskoj, oko dva odsto. Doduše, inflacija merena potrošačkim cenama je 6,6 odsto, mnogo iznad planirane koridorom od 1,5 do 4,5 odsto. Prema očekivanjima za stabilan nivo cena zadužene Narodne banke Srbije, očekuje se vraćanje u koridor sredinom sledeće godine.

Naravno, u samom BDP-u postoji „mala“ razlika između Srbije i Singapura. U toj zemlji sa oko milion stanovnika manje nego kod nas BDP „po glavi“ je 59.798 dolara a u Srbiji 7,666.

To je trenutno „samo“ osam puta manje a znači da ukoliko bi Singapur imao rat BDP od dva odsto godišnje, a Srbija pet odsto, imali bi šanse da ih dostignemo za tačno 70 godina.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike