Rusi zategli slavinu: Izvoz nafte manji za pet odsto

02.11.2021

08:57

0

Ruski izvoz nafte opao od januara do kraja oktobra, ali prošlog meseca povećan

Rusi zategli slavinu: Izvoz nafte manji za pet odsto
nafta sverc - Copyright Pixabay

Ruski izvoz sirove nafte bio je za 4,8 posto manji u periodu januar - oktobar ove godine, nego tokom deset meseci 2020. godine, kada je izbila pandemija.

Ruski izvoz nafte je opao ove godine i iznosio je 186 miliona tona, saopštilo je danas Centralno dispečersko odeljenje energetskog kompleksa za goriva.

Rusija učestvuje u sporazumu grupe OPEK+ o ograničenju proizvodnje sirove nafte. Zemlje učesnice sporazuma počele su proletos s postepenim ublažavanjem ograničenja proizvodnje, uvedenog zog manje tražnje u 2020. godini zbog pandemije i pada cene.

Povećanjem proizvodnje nafte, koja globalno iznosi veće pumpanje za 400.000 barela dnevno, i izvoz ruske nafte povećan je u oktobru 2021. za tri odsto, na 20 miliona tona.

Cena na berzi skočila

Cene nafte porasle su danas dok ključni proizvođači iz OPEK-a sporo povećavaju proizvodnju nakon donesene odluke prošlog mjeseca. Kina, najveći svetski potrošač, povećala je stopu uvoza da bi zadovoljila povećanje potražnje za dizelom.

Barel brent nafte poskupeo je za 28 centi i sada košta 84,99 dolara, a barel WTI sirove nafte u SAD skuplji je za šest centi i sada se prodaje za 84,11 dolara.

Nafta je prošle sedmice dostigla najvišu cenu u prethodnih nekoliko godina, jer se potražnja oporavlja u vreme pandemije a proizvodnja još ne prati korak tog poboljšanja.
BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike