Crna Gora bi od nafte mogla da zarađuje deset puta više nego od turizma

16.11.2021

09:05

0

Akcije naftne firme koju bi osnovala Crna Gora dodatno bi porasle ako bi je vodili naftni eksperti, poručuju stručnjaci

Crna Gora bi od nafte mogla da zarađuje deset puta više nego od turizma
Copyright Profimedia

Nafta je jedini resurs koji može da reši sve crnogorske finansijske probleme do 2024. godine, smatra kanadski stručnjak i konsultant za geofiziku i naftna istraživanja Vladimir Popović.

On je ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću poslao svoj predlog projekta razvoja naftne industrije, čijom bi realizacijom Crna Gora mogla da ima najmanje deset puta veći prihod od nafte nego od turizma u vrlo kratkom vremenu, piše Pobjeda.

- Sve što treba da se uradi je da se formira nacionalna naftna kompanija kao vlasnik crnogorskog podmorja, zatim dovede šest stručnjaka pronalazača nafte, isplanira 3D program (3D geofizičko istraživanja) preko čitavog područja od Hrvatske do Albanije, uključi konzorcijum Eni-Novatek i Energean 3D programa u zajednički program i na kraju registruje firma na Njujorškoj ili nekoj drugoj berzi - objašnjava Popović.

On smatra da će akcije firme dodatno da porastu ako je vode naftni eksperti, piše Pobjeda.

- "Aramko", najveća naftna firma na svetu, koristi uglavnom strane konsultante i formirana je na istom principu koji predlažem za Crnu Goru, što je standardni način istraživanja u svetu gde se perspekivne zone sa naftnim i gasnim potencijalom pokriju sa uniformnom 3D seizmikom - rekao je Popović, i dodao da taj projekat ne bi pao na teret Crne Gore, a doneo bi ogromnu korist.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Pobjeda

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike