Još samo pet dana ostalo je za prijavu za novu novčanu pomoć države: Kome sleduje više od 320 evra?

26.11.2021

06:35

0

Autor: 24sedam

Svi punoletni državljani Srbije mogu se prijaviti za novčanu naknadu do 30. novembra

Još samo pet dana ostalo je za prijavu za novu novčanu pomoć države: Kome sleduje više od 320 evra?
20 evra pomoc - Copyright Pixabay

Još tačno pet dana, do 30. novembra, traje rok u kome građani mogu da se prijave za državnu pomoć od 20 evra koji će biti isplaćeni 7., 8. i 9. decembra.

To važi za sve punoletne državljane Srbije sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije i važećom ličnom kartom, koji se prethodno, u aprilu, nisu prijavili a žele da dobiju dopunsku novčanu pomoć, kao i za one koji su u međuvremenu stekli pravo na pomoć, bilo da su postali punoletni ili dobili državljanstvo, prebivalište i ličnu kartu.

Potrebni podaci za prijavu

Prijavljivanje je jednostavno, i sastoji se iz nekoliko klikova na portalu Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs.

Naime, građanima će, nakon unošenja ličnih podataka (JMBG, broj lične karte i ime banke), biti zavedena prijava čiji će status moći da provere na navedenom portalu. Nakon obrade prijave, prijavljeni građani će iznos dopunske novčane pomoći moći da podignu sa svog ili namenskog računa.

Kako su istakli u Ministarstvu finansija, građani koji su se u aprilu prijavili za novčanu pomoć u iznosu od dva puta po 30 evra, kao i korisnici penzija, primaoci novčane socijalne pomoći i osobe u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, ne treba da se prijavljuju za 20 evra dodatne pomoći države. Taj novac će im automatski biti isplaćen u decembru, i to 7. decembra penzionerima, a 8. i 9. decembra svim ostalim građanima.

Značajna podrška

Podsetimo, više od 5,7 miliona građana dobilo je na ime državne pomoći zbog pandemije ukupno 60 evra, od čega 30 evra u maju i još toliko početkom novembra. Pored tog paketa od 60 evra, svaki vakcinisani građanin dobio je po 3.000 dinara, a penzioneri su dodatno krajem septembra dobili još po 50 evra.

Ilustracija/Pixabay/24sedam
Najstarijim građanima stiglo i 50 evra u septembru

Prema tome, do kraja ove godine najviše novca na ime državne pomoći, zbog pandemije koronavirusa, dobiće 1,7 miliona penzionera. Naime, ukupna novčana podrška u toku ove godine za najstarije sugrađane iznosi 130 evra (15.286 dinara), plus 3.000 dinara za sve vakcinisane, što je 18.286 dinara. S obzirom na to da će država već u februaru 2022. godine, kako su najavili u Ministarstvu finansija, svim penzionerima uplatiti po 20.000 dinara, ukupna suma koju će dobiti za manje od godinu dana (od maja do februara) iznosi 38.286 dinara.

Za nezaposlene dodatnih 60 evra

Što se tiče građana, oni će ove godine moći da računaju na ukupno 105 evra (12.400 dinara). Naime, prvi deo, 30 evra, dobili su u maju, drugi deo, takođe 30 evra, početkom novembra, a još 20 evra dobiće u decembru. To je ukupno 80 evra državne pomoći, a za one vakcinisane isplaćeno je i dodatnih 3.000 dinara, što iznosi 12.400 dinara.

Takođe, nešto više novca u toku ove godine sleduje nezaposlenim građanima koji su evidentirani na Birou rada, tačnije ukupno 165 evra. Oni su dobili dva puta po 30 evra (kao i svi punoletni građani) i još po 60 evra, što im je isplaćeno polovinom juna, i plus 20 evra u decembru. Ako su vakcinisani i za to se prijavili, imali su pravo na još 3.000 dinara. To je sve ukupno 165 evra, odnosno po 19.461 dinar.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike