Za penzionere dva aršina: Ko radi za sebe ne dobija pomoć od države

02.07.2021

05:46 >> 08:48

0

Ministarstvo finansija različito tretira penzionere koji još rade, u zavisnosti od toga da li to čine za sebe ili u firmi

Za penzionere dva aršina: Ko radi za sebe ne dobija pomoć od države
Copyright Profimedia

Priča o problemima penzionera-preduzetnika koji su se prijavili za novčanu državnu pomoć privredi dobila je novi aspekt. Iz Poreske uprave portal 24sedam je dobio odgovore iz kojih se vidi bitno različit tretman države prema penzionerima koji su odlučili da još rade, umesto da samo uživaju u “trećem dobu“.

Naš portal je već pisao o tome da preduzetnici koji su i penzioneri ne samo što nemaju pravo na minimalne zarade koje iz državnog paketa mera dobija privreda, već ako su tu pomoć dobili moraju da je vrate, i to uz kamate.

Sve u redu ako je podneta prijava

Na tu temu smo, posle nešto dužeg čekanja, dobili i odgovore iz Poreske uprave, i u njima se nalazi zanimljiv podatak koji se tiče jednog dela “radećih“ penzionera.

Naime, država iz nekog razloga različito tretira one penzionere koji su se odvažili da krenu u preduzetničke vode i one koji su “samo“ zaposleni kod nekog drugog.

U Poreskoj upravi su nam rekli da privredni subjekt koji je zasnovao radni odnos sa licem koje je ostvarilo pravo na penziju, pod uslovom da zadovoljava sve uslove propisane Uredbom, može da ostvari pravo na uplatu bespovratnih novčanih sredstava za navedeno zaposleno lice za čiju je zaradu, odnosno naknadu zarade, podneo odgovarajuću PPP PD prijavu.

Pare ne dirati, ili vratiti uz kamatu

Poreska uprava je potvrdila navode 24sedam da penzioneri-preduzetnici nemaju pravo na novčanu pomoć iz “Uredbe o utvrđivanju Programa direktnih davanja iz budžeta Republike Srbije privrednim subjektima u privatnom sektoru u cilju ublažavanja ekonomskih posledica prouzrokovanih epidemijom bolesti kovid 19 izazvane virusom SARS-CoV-2“.

Potvrđeno je i da je u slučaju da su preduzetniku-penzioneru, greškom države, uplaćena sredstva na ime pomoći kao vlasniku preduzetničke radnje, iako na nju shodno odredbama Uredbe nije imao pravo, potrebno da tako uplaćen novac ostavi kao neiskorišćen na namenskom računu.

Pročitajte još:

Banka će, kako su naveli u Poreskoj upravi, nakon 30. jula 2021. godine preneti novac s tog namenskog računa na poseban račun kod Uprave za trezor sa koga su direktna davanja isplaćena.

Na pitanje šta će biti ukoliko je taj novac sa računa već podignut, konkretan odgovor nismo dobili, ali pravni stručnjaci su nam rekli da se u tom slučaju novac vraća na namenski račun, i to sa zateznom kamatom kao da se radi o neplaćenom poreskom dugu.

Ukoliko se pare, i to s kamatom, ne vrate, novac bi trebalo da naplati Poreska uprava na osnovu svog rešenja i primenom propisa kojima se uređuju poreski postupak i poreska administracija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike