ECB odbija da poskupi novac: To bi ugušilo oporavak, kaže šefica Lagard

19.11.2021

10:32

0

Evropska centralna banka se i dalje više boji sporog oporavka ekonomija zone evra nego zahuktale inflacije

ECB odbija da poskupi novac: To bi ugušilo oporavak, kaže šefica Lagard
Copyright AP Photo/Olivier Matthys

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard izjavila je danas da će inflacija u zoni evra popustiti i da zato ECB ne treba da pooštrava monetarnu politiku jer bi to moglo da uguši oporavak, nagovestivši nastavak kupovine obveznica sledeće godine.

Inflacija u evrozoni je dostigla u oktobru 4,1 odsto na godišnjem nivou, podstaknuta višim cenama energije. Procenjuje se da će ostati iznad ciljane stope ECB od dva odsto i sledeće godine, jer zbog poremećaja izazvanih pandemijom dobavljači ne mogu da prate potrebe ponovnog otvaranje privrede.

"Nema smisla reagovati"

Lagardova, međutim, insistira na tome da ECB sada ne treba da podigne ručnu kočnicu, kao što očekuju analitičari zbog zahuktale inflacije, već da nastavi s pružanjem podrške oporavku privrede, prenosi Rojters.

- Pošto se očekuje da inflatorni pritisak oslabi, kao što je danas slučaj, nema smisla reagovati pooštravanjem politike. Pooštravanje ne bi imalo željeni efekat na ekonomiju sve dok udar ne prođe - rekla je ona.

ECB bi trebalo da donese odluku o budućnosti svog programa kupovine obveznica na monetarnom sastanku 16. decembra.

Mada je centralna banka ranije najavila da će njen Pandemijski program hitnih kupovina (PEPP), vredan 1,85 biliona evra, biti okončan u martu 2022, Lagardova je rekla da će kupovina aktiva ostati "važna" i nakon tog datuma.

- Čak i posle očekivanog završetka pandemijskih vanrednih kupovina, one će i dalje biti važno sredstvo monetarne politike uključujući odgovarajuću kalibraciju iznosa kupovine imovine kako bi se podržao oporavak i održiv povratak inflacije na naš cilj od dva posto - istakla je ona.

Šefica ECB smatra da bi pooštravanje politike sada nagrizlo prihode domaćinstava, koja već trpe pritisak zbog rastućih cena energije, dodajući da će rast tih cena verovatno usporiti.

- U ovoj situaciji, stroža monetarna politika bi samo pogoršala negativne rizike u smislu silaznog trenda ekonomije - navela je ona.

Iako je Lagardova priznala da su se izgledi inflacije poboljšali nakon decenije sporog rasta cena, kaže da bi ECB trebalo da "neguje" tražnju.

- Pošto pozitivna sila potražnje u ekonomiji jača, izgledi za inflaciju u srednjem roku su bolji nego pre pandemije. Dakle, trebalo bi da nastavimo da negujemo ovu silu tako što nećemo preuranjeno povlačiti politiku podrške - zaključila je Lagard.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike