Najčešća pitanja građana u vezi sa pomoći od 60 evra: Šta ako nemam račun u banci i da li moram dva puta da se prijavljujem?

10.05.2021

05:44 >> 10:41

0

Prijava građana za novčanu pomoć države od 60 evra počela je 28. aprila i trajaće do 15. maja, dok će uplata krenuti 12. maja

Najčešća pitanja građana u vezi sa pomoći od 60 evra: Šta ako nemam račun u banci i da li moram dva puta da se prijavljujem?
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Kontakt-centar preko kog građani mogu telefonskim putem da se prijave za novčanu pomoć države u iznosu od ukupno 60 evra, počeo je s radom 5. maja, a neka od najčešćih pitanja stanovnika Srbije odnose se na to kada će početi isplata novca ili kako će pare dobiti osoba koja nema otvoren tekući račun u banci.

Pored telefona, građani se za novčanu pomoć mogu prijaviti i elektronskim putem preko portala Uprave za trezor, a isplatu prvog dela novca, odnosno po 30 evra, mogu očekivati već od 12. maju, dok će drugi deo dobiti u novembru ove godine.

Tuđ račun ne može, ali…

Dakle, jedno od najčešćih pitanja je kako će novac dobiti građani koji nemaju otvoren tekući račun.

– Novac ne može da se primi na tuđi račun, ali o tome ne treba da brinu. Pri podnošenju prijave građani mogu da se izjasne u kojoj banci žele da im se automatski otvori poseban namenski račun, i to bez ikakvih troškova. On će posle uplate ukupne državne pomoći biti zatvoren – objasnili su u Ministarstvu finansija.

Prvih 30 evra leže do kraja maja, a ostatak u novembru; Profimedia

Kako se dodaje, građani ipak nisu ograničeni, već u dogovoru sa bankom mogu da definišu i konkretne usluge koje bi koristili kod njih, a koje bi se odnosile na navedenu novčanu pomoć.

Zavisi i od datuma punoletstva

Veliki broj građana ima i dilemu da li je potrebno da se dva puta prijavljuju za pomoć. Kako kažu nadležni, to nije potrebno, dovoljno je samo svoje podatke ukucati na sajtu Uprave za trezor ili ih izdiktirati putem telefona.

Kada je reč o dobijanju 30 + 30 evra mogu da “odahnu” i građani koji su u međuvremenu, odnosno od kada je najavljena ova pomoć, napunili 18 godina. Tako da će svi oni koji su zaključno sa 23. aprilom ove godine postali punoletni moći da dobiju novac, samo je potrebno da se prijave najkasnije do 15. maja.

Pravo na pomoć imaju i Srbi koji žive u Hrvatskoj ili BiH

Svi punoletni državljani Srbije koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, zaključno sa 23. aprilom, i poseduju važeću ličnu kartu, bez obzira na to gde trenutno žive, ostvaruju pravo na 60 evra. To znači da državljani Srbije koji trenutno borave u Hrvatskoj ili u BiH, ali imaju važeću ličnu kartu Republike Srbije, mogu da se prijave i dobiju 60 evra pomoći.

Olakšice za penzionere i zatvorenike

Pročitajte još

Ministarstvo finansija napravilo je olakšice za penzionere i primaoce novčane socijalne pomoći, ali i zatvorenike, kojima će 30 + 30 evra biti automatski uplaćeno.

Stoga, nosilac novčane pomoći i ostali punoletni članovi njegove porodice po automatizmu dobijaju isplatu, odnosno bez prijavljivanja, a za svakog punoletnog korisnika novčane socijalne pomoći biće otvoren namenski račun.

Jednokratna pomoć i za građane KiM

Svi punoletni državljani koji na dan 23. aprila imaju prebivalište na teritoriji Republike Srbije i važeću ličnu kartu imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć, za koju se mogu prijaviti preko portala E-uprave za trezor ili telefonskim putem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike