Kamate i monetarna politika ECB bez promene, ali pitanje do kada

28.10.2021

13:14

0

Odluka o tome da li i kako okončati program kupovine obveznica, vredan 1,85 biliona evra, biće na dnevnom redu u decembru

Kamate i monetarna politika ECB bez promene, ali pitanje do kada
Copyright Pixaby

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je danas da zadrži kamatne stope i pandemijski program podsticaja na nepromenjenom nivou uprkos aktuelnim inflatornim pritiscima, izveštava agencija AP.

Odluka o tome da li i kako okončati program kupovine obveznica vredan 1,85 biliona evra (2,14 biliona dolara), koji utiče na 19 zemalja Evropske unije koje koriste zajedničku valutu evro, biće na dnevnom redu ECB-a na sednici u decembru.

Duže od marta 2022. neće...

Ovaj paket podsticaja smanjio je troškove dugoročnog zaduživanja preduzeća, kako bi lakše prebrodila period lokdauna, a omogućio je i jeftinije zaduživanje vlada čiji su izdaci snažno porasli zbog finansiranja mera podrške nacionalnim privredama i građanima tokom pandemije.

Predviđeno je da program podsticaja traje najmanje do marta 2022., ili dok ECB ne proceni da je korona kriza završena, ali je nedavni uzlet inflacije pokrenuo polemiku o tome da li iz kupovine obveznica treba izaći ranije, a ne kasnije.

ECB je u septembru najavila da će smanjiti kupovine dužničkih hartija zbog rasta inflacije koja je u evrozoni dostigla u septembru 3,4 odsto, što je najviši nivo u poslednjih 13 godina i znatno veći od ciljane stope ECB-a od dva procenta.

Kristin Lagard se protivi

Zvaničnici banke, međutim, tvrde da je skok potrošačkih cena privremen.

Photo via AP)
Kristin Lagard

Predsednica ECB Kristin Lagard se ranije izjasnila protiv "preteranog reagovanja“ na rast inflacije preuranjenim povlačenjem podsticaja, jer se ekonomija i dalje suočava sa problemima zbog uskih grla u snabdevanju delovima i sirovinama.

Kamatne stope ECB-a ostaju do daljeg na istom nivou. Kamata na depozite je minus 0,5 odsto, kamata na glavne operacije refinansiranja je nula odsto, a na prekonoćne pozajmice 0,25 procenata.

ECB sada predviđa inflaciju od 2,2 odsto u 2021. godini, od 1,7 procenata u 2022. i od 1,5 odsto u 2023, što je ispod ciljane stope od dva odsto. Banka će ove prognoze ažurirati početkom decembra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike