Tokeni, kriptovalute, investiranje…: Od danas Srbija ima Zakon o digitalnoj imovini

29.06.2021

12:49 >> 14:44

0

Zakon o digitalnoj imovini koji uređuje oblast digitalne imovine i poslovanja u Srbiji stupio je danas na snagu, saopšteno je iz Vlade Srbije

Tokeni, kriptovalute, investiranje…: Od danas Srbija ima Zakon o digitalnoj imovini
Copyright Profimedia

Iz Vlade je ukazano da je Srbija među prvim zemljama u svetu koje su, zahvaljujući usvajanju Zakona o digitalnoj imovini, stvorile regulatorni okvir za oblast digitalne imovine.

Na ovaj način je obezbeđen jasan okvir i pravna sigurnost za investitore i korisnike digitalne imovine i istovremeno je poslat signal svetu da Srbija postaje država fintek-a, ukazuju iz Vlade.

Zakonom o digitalnoj imovini omogućava se finansiranje pomoću investicionih tokena, unapređuje i razvija tržište kapitala korišćenjem digitalne tehnologije i jača se okvir za borbu protiv zloupotreba na tržištu digitalne imovine, kao i pranja novca i finansiranja terorizma.

Izdavanje i sekundarno trgovanje

U skladu sa navedenim, Zakon uređuje pitanja izdavanja digitalne imovine i sekundarno trgovanje digitalnom imovinom u Srbiji, pružanje usluga povezanih sa digitalnom imovinom, založno i fiducijarno pravo na digitalnoj imovini, nadležnost Komisije za hartije od vrednosti i Narodne banke Srbije, kao i nadzor nad primenom Zakona.

Meksiko zabranjuje korišćenje kriptovaluta

Korišćenje kriptovaluta u meksičkom finansijskom sistemu je zabranjeno i ta odluka neće biti promenjena u bliskoj budućnosti, saopštio je ministar finansija Meksika, Arturo Herera.
Njegova poruka dolazi neposredno nakon što je meksički milijarder Rikardo Salinas Plego, istaknuti pobornik bitkoina, rekao da radi na tome da Acteka Banka postane prva u Meksiku koja će prihvatati tu kriptovalutu. Salinas je predsednik Grupe Salinas, koja je matična kompanija pomenute banke.

Digitalna imovina, odnosno virtuelna imovina, prema Zakonu, predstavlja “digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja, pri čemu digitalna imovina ne uključuje digitalne zapise valuta koje su zakonsko sredstvo plaćanja i drugu finansijsku imovinu koja je uređena drugim zakonima, osim kada je drugačije uređeno ovim Zakonom”, ukazano je u saopštenju.

Dalje se napominje da postoje dve vrste digitalne imovine: virtuelna valuta i digitalni token.

Digitalni tokeni su posebno značajni kao vid alternativnog finansiranja mladih i inovativnih kompanija i startapova.

Virtuelne valute, sa bitkoinom kao njenim najpoznatijim predstavnikom na globalnom nivou, jesu inovativna sredstva razmene koje ne izdaju i ne garantuju centralne banke za razliku od običnog novca.

Zakonom se u vezi sa pitanjem izdavanja digitalne imovine, uvodi i institut “belog papira”, koji u skladu sa međunarodnom praksom, predstavlja dokument koji je izdavalac obavezan da objavi i koji sadrži podatke koji omogućavaju investitorima da donesu odluku o investiranju i procene rizike vezane za ulaganje u digitalnu imovinu.

Kada su u pitanju pružaoci usluga povezanih sa digitalnom imovinom, Zakonom se uvodi institut dozvole, kao i minimalni osnovni kapital koji je privredno društvo u obavezi da ima kada podnosi zahtev za dobijanje dozvole u cilju vršenja usluga povezanih sa digitalnom imovinom.

Narodna banka Srbije i Komisija za hartije od vrednosti su određeni kao nadzorni organi u Zakonu o digitalnoj imovini.

Pročitajte još:

– Usvajanjem Zakona o digitalnoj imovini pokazali smo još jednom da Srbija ide u korak sa razvojem IT tehnologija, sa inovacijama i promenama u digitalnom svetu, postali smo deo rastućeg segmenta digitalne ekonomije i članica retkog kluba zemalja koje su sveobuhvatno regulisale ovu oblast, među kojima su Francuska i Malta – ukazuju iz Vlade.

Dodaju da regulisanjem ove oblasti, naša država daje šansu, pre svega mladima, da koriste nove, alternativne izvore finansiranja, a koji su sada zakonski regulisani i zadržavamo ih u Srbiji, gde mogu da ostvare svoje poslovne, inovativne ideje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike