Evergrande još veliki problem: Propao dogovor, pale akcije

21.10.2021

07:17

0

Akcije posrnulog kineskog graditelja pale devet odsto zbog propalog ugovora o prodaji konkurenciji

Evergrande još veliki problem: Propao dogovor, pale akcije
Copyright Stambeno poslovni kompleks koji gradi Evergrande u Kini;: Foto: AP Photo/Andy Wong

Akcije kineske građevinske i finansijske kompanije „Evergrande“, čije je posrnuće uzdrmalo svet, pale su na kratko za devet odsto na otvaranju današnjeg trgovanja, nakon objave informacije da je propao sporazum o prodaji dela njene imovine holdingu „Hopson divelopment“.

„Hopsonove“ akcije istovremeno beleže rast vrednosti za više od pet procenata na jutrošnjem trgovanju, izveštava CNBC.

Ništa od injekcije vredne tri milijarde dolara

Do guše zaduženi „Evergrande“ je ranije ovog meseca vodio pregovore sa manjom rivalskom kompanijom „Hopson“ o prodaji dela svog biznisa. Međutim, ta firma je kasno sinoć objavila da su pregovori o kupovini 50,1 posto udela u „Evergrandeu properti servisiz“ propali.

„Evergrande“ je u odvojenom saopštenju potvrdio raskid dogovora, koji bi, prema medijskim izveštajima, bio vredan 2,6 milijardi američkih dolara.

Problematična građevinska kompanija je druga po veličini u Kini po prodaji, i najveći izdavalac obveznica na stranim tržištima duga u kineskoj građevinskoj industriji. Ima ukupno 300 milijardi dolara obaveza prema poveriocima.

Zabrinutost u pogledu finansijske sposobnosti kompanije da izmiruje dug izazvala je strah da će se kriza „Evergrandea“ preliti na celo kinesko tržište nekretnina, koje zajedno sa srodnim industrijama učestvuje sa oko 25 posto u nacionalnom bruto domaćem proizvodu ( BDP) Kine.

Screenshot:Google
 

Danas je na tri berze nastavljeno trgovanje akcijama ovog građevinca, nakon više od dve nedelje obustave uoči najavljene „velike transakcije“.

Dužnički sat otkucava

Kolaps sporazuma sa „Hopsonom“ dolazi u trenutku kada „Evergrandeu“ ističe pomno praćen 30-dnevni grejs period za plaćanje 83 miliona dolara kamata investitorima po osnovu obveznica denominovanim u američkom dolaru. Ako kompanija ne uspe da plati ove obaveze do subote, to će značiti tehnički bankrot.

„Evergrande“ je kasno sinoć objavio da od prodaje njegovog udela od 1,5 milijardi dolara u banci „Šengđing“ krajem septembra, „nije bilo materijalnog napretka s prodajom druge imovine grupe“.

Prošle nedelje, Rojters je izvestio, pozivajući se na pouzdane izvore, da je kinesko državno preduzeće „Juešju properti“ odustalo od ugovora od 1,7 milijardi dolara za kupovinu zgrade koja je sedište „Evergrandea“ u Hong Kongu.

Evergrandeovo veliko oslanjanje na zaduživanje, s ciljem brze ekspanzije poslovanja, od prošle godine je pod pojačanim nadzorom vlade, pri čemu su kompaniji tri puta postavljene "crvene linije" na zaduživanje kako bi smanjila odnos duga prema imovini, koje je firma sva tri puta prekršila, navodi CNBC.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike