Nisu se još izvukli: Evergrande propustio i treći rok plaćanja

12.10.2021

08:18

0

Kineska „Evergrande grupa“, čiji problemi su zapretili globalnim finansijskim tokovima i berzama, danas je ponovo propustila da plati dugove

Nisu se još izvukli: Evergrande propustio i treći rok plaćanja
Copyright Stambeno poslovni kompleks koji gradi Evergrande u Kini;: Foto: AP Photo/Andy Wong

"Evergrande“ je danas probio rok za plaćanje obaveza po osnovu dospeća izdatih obveznica, što je treći po redu slučaj u tri nedelje, izveštava Rojters.

Pojedini kupci obveznica saopštili su da nisu dobili uplate kupona koji su dospeli na naplatu jutros do četiri časa po srednjoevropskom vremenu, u ukupnom iznosu od 148 miliona dolara. U pitanju su hartije „Evergrandea“ ročnosti april 2022, april 2023. i april 2024.

Posrnula kineska firma kojoj je osnovni biznis gradnja stambenih i poslovnih objekata ali se proširila i u mnoge druge oblasti, u septembru je već propustila da izvrši dva druga plaćanja po osnovu kamata na dužničke hartije koje je emitovala.

To dovodi investitore u rizik od velikih gubitaka na kraju 30-dnevnog grejs perioda za izvršenje plaćanja, budući da se „Evergrande“ bori sa izmirivanjem dužničkih obaveza koje premašuju 300 milijardi dolara.

„Evergrande“ nije odmah odgovorio na zahtev Rojtersa za komentarom.
U narednih godinu dana, kineskoj kompaniji dospeva na naplatu po osnovu obveznica ukupan iznos od 101,2 milijarde dolara, pokazuju podaci „Refinitiva“.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike