Indija smanjila porez na benzin i dizel, podstiče potrošnju

04.11.2021

10:16

0

Vlada Indije je smanjila akcizu na benzin i dizel u nastojanju da podstakne građane na potrošnju u trećoj azijskoj ekonomiji teško pogođenoj kovidom

Indija smanjila porez na benzin i dizel, podstiče potrošnju
Copyright Foto:Pixabay/Devanath

Treća po veličini azijska ekonomija, Indija, oporavlja se od oštrih mera lokdauna uvedenog radi suzbijanja širenja korona virusa.

Akciza na benzin smanjena je za pet rupija (5,8 evrocenti) po litru, a na dizel za 10 rupija (12 evrocenti) po litru, navodi se u saopštenju vlade, prenosi Rojters. Tih „nekolio rupoja“ kako izgleda, nije beznačajno jer je to 4,5 odsto cene benzina, odnosno čak 10,2 kod dizela.

Nakon odluke federalne vlade, najmanje deset indijskih država u kojima je na vlasti partija Baratija Džanata (BJP) premijera Narendre Modija ili njihovi saveznici, saopštilo je kasno sinoć da će dodatno smanjiti lokalne poreze na gorivo za još sedam rupija po litru.

Do smanjenja poreza dolazi uoči hinduističkog festivala Divali, koji označava početak praznične sezone u Indiji, koju karakteriše povećana potrošnja.

Saveznu vladu će smanjenje poreza koštati gubitka prihoda između 550 i 600 milijardi rupija (oko 6,9 milijarde evra), rekao je jedan izvor iz vlade Rojtersu.

Pre odluke o sniženju cena, porezi su u ceni goriva imali značajan udeo - oko 52 odsto kod benzina i oko 47 odsto kod dizela.

Litar benzina u ovoj zemlji, u kojoj većina ljudi živi sa manje od dva dolara dnevno (što je granica siromaštva po računici Svetske banke), košta u Nju Delhiju 110,04 rupija (1,28 evra), dok dizel košta 98,42 rupija (1,14 dolara), navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike