Alarm u Rusiji: Porez EU na CO2 mnogo gori od sankcija

23.08.2021

11:57

0

Autor: 24sedam

Iz Rosnjefta predsedniku Vladimiru Putinu stigl upozorenje na ekološki porez koji bi na ruske proizvode mogla da uvede Evropska unija

Alarm u Rusiji: Porez EU na CO2 mnogo gori od sankcija
Copyright Ilustracija: Profimedia

Igor Sečin, šef ruskog naftnog diva Rosnjefta, obavestio je Kremlj da prekogranični porez na ugljenik, koji planira Evropska unija, može da nanese daleko veću štetu ruskoj ekonomiji od sankcija, piše list „Komersant“ u današnjem izdanju.

Evropska komisija je izložila plan da od 2026. godine uvede CO2 tarife na zagađujuću robu, čime će primorati neke uvoznike da na granici plaćaju carinu na ugljenik za proizvode čija proizvodnja podrazumeva visoku emisiju ugljenika, kao što je slučaj s čelikom, prenosi Rojters.

Moskva je procenila da bi taj namet mogao da pogodi izvoz ruske robe sa 7,6 milijardi dolara, uključujući rudu gvožđa, aluminijum, cevi, električnu energiju i cement, te da bi u krajnjoj instanci mogao da se proširi i na izvoz nafte, gasa i uglja.

Sečin je u pismu, upućenom 30. juna predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, naveo da porez EU i moguće slične mere u drugim regionima mogu da nanesu “neuporedivo veću štetu ekonomiji od nezakonitih sankcija uvedenih Rusiji i ruskim kompanijama”, preneo je Komersant.

Zapad je uveo višegodišnje sankcije Rusiji 2014. godine nakon prisajedinjenja, odnosno vraćanja poluostrva Krim toj zemlji.

Rojters dodaje da nije mogao nezavisno da potvrdi pisanje ruskog lista, te da „Rosnjeft“, na čijem je čelu Sečin od 2012. godine, nije odmah odgovorio na zahtev za komentarom.

Pročitajte još:

Sečin je u pismu predložio da Putin pokuša da izdejstvuje da Rusija bude stavljena na listu zemalja izuzetih od poreza na CO2 zbog sposobnosti njenih ekosistema, odnosno ogromnih ruskih šuma da apsorbuju gasove sa efektom staklene bašte, naveo je Komersant.

Prvi čovek „Rosnjefta“ je takođe predložio da se razvije sistem jedinica za ugljenik na bazi ruskih proračuna, koji bi se priznavao u inostranstvu, piše u tekstu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike