Seku granu na kojoj sede: Zbog viška ugljenika manjak od 2.800 milijardi dolara

03.09.2021

07:47

0

Privreda jugoistočne Azije mogla bi da izgubi hiljade milijardi dolara u narednih 50 godina ako region ne preduzme mere za značajno smanjenje emisije ugljenik

Seku granu na kojoj sede: Zbog viška ugljenika manjak od 2.800 milijardi dolara
Copyright Pixabay

Jugoistočna Azija se nalazi na prekretnici i mora da odluči da li će da joj hiljade milijardi dolara budu samo trošak ili investicija u bolju budućnost, upozorava studija revizorsko-konsultantske kompanije „Dilojt“.

Ako u tom regionu pojačaju napore u borbi protiv klimatskih promena i brzo smanji emisije, mogla bi da ostvari ekonomsku dobit od 12.500 milijardi dolara (u današnjoj vrednosti), s prosečnim rastom BDP-a od 3,5 posto godišne u narednih pola veka, ocenjuje ova konsultantska kuća, prenosi CNBC.

„ Time bi se ne samo izbegle najgore posledice klimatskih promena, već i stvorile mogućnosti prosperitetnog dugoročnog ekonomskog rasta jugoistočne Azije i sveta“, ističe Dilojt.

Međutim, ako se to ne učini, moglo bi doći do globalnog zagrevanja za više od tri stepena Celzijusa do 2070. godine što bi, prema Dilojtovoj računici, region moglo da košta ekonomskog gubitka u vrednosti od oko 28.000 milijardi dolara u narednih 50 godina i da smanji rast BDP -a u proseku za 7,5 procenata godišnje u istom periodu.

Prema prognozama „Dilojta“, do 2070. godine industrija usluga bi mogla da izgubi 9.000 milijardi, proizvodni sektor 7.000 a maloprodaja i turizam 5.000 milijardi dolara.

Zajedno sa građevinarstvom, rudarstvom i industrijom gasa, ovi sektori čine 83 posto ekonomske proizvodnje u regionu, predočava se u studiji.

Pročitajte još:

Jugoistočna Azija je dom 5.000 milijardi ljudi i ima BDP vredan 3.000 milijardi dolara, piše u studiji, prema kojoj taj region čine – Bruneji, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Vijetnam, Timor-Leste i Tajland.

Prosečan godišnjii rast BDP-a tog regiona iznosio je između pet i 12 posto od početka 21. veka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: CNBC

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike