Obrću milijarde: Za ovaj sektor nema krize, profitiraju od taksi, kamata, ali i dogovora!

10.08.2021

18:15 >> 19:10

0

Autor: S. Gavrić

Kako su najveće svetske banke prošle u krizi, a kako se snašao bankarski sektor u Srbiji

Obrću milijarde: Za ovaj sektor nema krize, profitiraju od taksi, kamata, ali i dogovora!
Copyright Pixabay

Bankarski sektor u Srbiji, i pored pandemije korone i krize, imao je profit u 2020. godini, ali i u prvih šest meseci ove godine, saznaje 24sedam. Iako je dobit prošle godine prepolovljena u odnosu na pretkriznu 2019, banke su ostvarile pozitivan neto rezultat (pre oporezivanja) u iznosu od 46,1 milijardu dinara (oko 390,7 miliona evra), što je za 21,6 milijardi dinara (183,05 miliona evra) manje nego godinu ranije.

– Niža profitabilnost u 2020. u uslovima pandemije rezultat je većih rezervisanja za potencijalne kreditne gubitke u skladu sa međunarodnim standardima, tako da su banke zadržale oprezan i proaktivan pristup procene očekivanih kreditnih gubitaka – kažu za 24sedam u Narodnoj banci Srbije (NBS).

Pročitajte još

Banke koje posluju u Srbiji nisu loše prošle ni ove godine jer su za prvih šest meseci imale, pre oporezivanja, profit od 26,1 milijardu dinara (221,2 miliona evra).

Glavni izvor prihoda su kamate

– To je za 3,5 milijardi dinara manje u odnosu na isti period prethodne godine. Poslovanje banaka obeleženo je trendom pada kamatnih stopa, kao rezultat ublažavanja monetarne politike NBS, nižih kamatnih stopa na tržištu novca u evrozoni, niže premije rizika zemlje i pojačane konkurencije između banaka – objašnjavaju u NBS.

U Srbiji najveći izvor prihoda banaka i dalje su kamate na kredite; Pixabay/ Raten-Kauf

Kako dodaju, uz znatno povoljnije finansiranje građana i privrede, odnosno u uslovima smanjenja kamatnih marži banaka, ostvarena je stopa prinosa na kapital bankarskog sektora od 6,5 odsto u 2020. godini, odnosno 7,3 odsto u prvih šest meseci 2021.

– Uprkos trendu pada prosečnih kamatnih stopa, glavni izvori prihoda su i dalje neto prihodi od kamata zahvaljujući pre svega kontinuiranom povećanju kreditne aktivnosti. Navedena kategorija prihoda na godišnjem nivou u 2020. godini zabeležila je povećanje za 0,5 odsto, odnosno tokom šest meseci 2021. smanjenje za dva odsto poredeći sa istim periodom prethodne godine. Krediti su zabeležili dvocifren međugodišnji rast vođeni kako rastom kredita privredi, tako i rastom kredita stanovništvu – naglašavaju u NBS.

Takođe, učešće problematičnih kredita u proteklom periodu smanjeno je za 18,6 procentnih poena na 3,6 odsto na kraju juna 2021. godine.

Dnevno zarade 131 milion evra

Za razliku od srpskog bankarskog sektora koji je ipak imao manju dobit u vreme krize, za najveće svetske banke poslednja godina predstavlja najprofitabilniji period do sada! Naime, kako piše Blumberg, ukupna dobit od više od 170 milijardi dolara za desetak najvećih banaka u poslednja četiri kvartala pokazuje koliko je ova industrija napredovala od prvih teških faza pandemije. Posebno se istakao, navodi Blumberg, JP Morgan sa zaradom na nivou od 131 milion dolara dnevno.

Profit samo raste… Pixabay

Niz uspešnih trendova zasigurno je pomogao ovom sektoru u prvim danima pandemije, ali kako se nestabilnost na tržištu smanjila, investicioni bankari bili su spremni da podstaknu nalet preuzimanja i prikupljanja sredstava. Banke sa sektorima za upravljanje imovinom uživale su na živahnim tržištima kapitala dok se svetska ekonomija počela oporavljati, potpomognuta do sada neviđenim programima državne podrške.

Isti trend bio je koristan za maloprodajne jedinice banaka, za koje se već dugo smatra da umanjuju profite jer su počele da poništavaju rezerve koje su čuvale za kreditne gubitke.

Pročitajte još

Goldman Saks i Morgan Stenli takođe su, kako navodi Blumberg, oborili svoje rekordne dobiti, dok su evropski partneri UBS grupa AG i Barklis objavili najveću zaradu u deceniji, a Dojč bank i Sosijete ženeral su zasluge za unapređenje svetske ekonomije pripisali poboljšanju svog poslovanja.

Zahvatili iz ogromnih rezervi

I bankarske akcije odražavaju ovaj snažan rezultat pa je indeks Dow Jones u prošloj godini porastao za 59 odsto, a indeks banaka Eurostoxx za 56 odsto.
Povišene aktivnosti na tržištu imale su koristi za trgovce koji su nekada bili u nemilosti Dojč banke i Barklisa, dok je investiciona banka JP Morgan objavila svoj najbolji kvartal u istoriji zahvaljujući dogovorima i savetodavnim taksama.

Ovaj porast korporativnih aktivnosti odražava optimizam u mnogim delovima globalne ekonomije nakon višemesečnih ograničenja zbog pandemije. Banke su imale dovoljno samopouzdanja da počnu sa korišćenjem ogromnih rezervi sačuvanih za ekonomski krah koji nije došao. Samo u Evropi, devet najboljih banaka prijavilo je pad rezervisanja za 88 odsto u poslednjih nekoliko nedelja.

Pixabay

– Sve banke u Velikoj Britaniji i Evropi koje pratimo, i dalje čuvaju materijalne rezerve za očekivane kreditne gubitke s obzirom na neizvesnost. Pozitivniji izgledi za velike ekonomije, uključujući porast cena nekretnina, međutim, predstavljaju pritisak na banke da oslobode rezerve – rekla je Lori Majers, pomoćnik generalnog direktora Mudis investors servisa u Londonu.

S obzirom na to da pandemija i dalje bukti u nekoliko regiona sveta, a najniže kamatne stope opterećuju prihod banaka od kredita, kako piše Blumberg, ostaje da se vidi da li bankarski sektor može da nastavi da ruši rekorde u dobiti.

Pročitajte još

– Ulagači bi mogli da budu skeptični prema izdavanjima rezervi koja su pojačala zarade u poslednjim kvartalima. Pa ipak, oni su funkcija osnovne makroekonomije i pronicljivosti. Neki od trendova prihoda mogu da se održe, posebno s obzirom na to da se popravlja prihod od naknada – kaže analitičar kompanije “Džeferis“ Džozef Dikerson.

S druge strane, Suzana Striter, viši analitičar tržišta i ulaganja u Hargrivs Lansdaunu, nije optimista.

– S obzirom na zastrašujuće promene sa kojima se globalna ekonomija morala suočiti zbog pojave novih varijabila, zabrinuti smo da bi “ispod kreveta još mogla da vrebaju čudovišta” – rekla je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike