Guvernerka NBS: Na rast inflacije u Srbiji utiču pritisci sa globalnih tržišta

25.10.2021

17:25

0

Ona je istakla da je bazna inflacija u Srbiji trenutno 2,6 odsto, dok je u Češkoj 5,8 odsto, u Rusiji 7,6 odsto, a u Poljskoj i Mađarskoj oko četiri odsto

Guvernerka NBS: Na rast inflacije u Srbiji utiču pritisci sa globalnih tržišta
Foto: Milos Tesic/ATAImages

Na blagi rast inflacije u Srbiji ne utiče povišena tražnja zbog državnih davanja, već troškovni pritisci među kojima su uska grla u lancu snabdevanja, rast cene energenata, metala i drugih sirovina i to uglavnom dolazi sa globalnih tržišta, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Govoreći na skupštinskom Odboru za finansije, ona je rekla da od marta 2020. godine do septembra 2021. godine, Srbija ima inflaciju u proseku od 2,2 odsto.

- Ono što je najvažnije jeste da držimo usidrenim inflaciona očekivanja i da imamo prelivenu inflaciju iz sveta, po pitanju cena energenata i hrane, a da nam jednokratna i druga povećanja plata i davanja građanima nisu ni na koji način uticala na povećanje inflacije u smislu tražnje - rekla je Tabakovićeva.

U manjoj meri, kako kaže, na povećanje inflacije uticala je suša. Ona je istakla i da je obaveza države da drži inflaciona očekivanja i dodala da ona jesu u granicama cilja.

Guvernerka je iznela podatak da je bazna inflacija u Srbiji trenutno 2,6 odsto, dok je, navodi, u Češkoj 5,8 odsto, u Rusiji 7,6 odsto, Poljskoj i Mađarskoj oko četiri odsto, a u Rumuniji nešto ispod četiri odsto.

Uverena je, kaže, da razloga za strah od inflacije ne bi trebalo da bude u velikoj meri i izrazila uverenje da će se projekcije NBS ostvariti i da će u drugoj polovini naredne godine inflacija biti u granicama cilja.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti