Evropska centralna banka ne menja politiku, kamate ostaju na istom nivou

22.07.2021

14:24

0

ECB se obavezala na kupovinu obveznica u iznosu od 1,85 biliona evra do marta 2022. godine

Evropska centralna banka ne menja politiku, kamate ostaju na istom nivou
Copyright Pixabay/Raten-Kauf

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je danas da ne menja ništa u svojoj aktuelnoj monetarnoj politici, ali je prilagodila smernice kako bi one bile u funkciji njene nedavno naviše korigovane ciljane inflacije na dva odsto.

ECB se obavezala na kupovinu obveznica u iznosu od 1,85 biliona evra (2,2 biliona dolara) do marta 2022. godine u okviru svog pandemijskog programa hitnih kupovina (PEPP), a članovi Upravnog saveta banke su glasali da ti podsticaji do daljeg ostanu “na stolu”, prenosi CNBC.

Kamatne stope su takođe ostale nepromenjene, što znači da kamata na depozite i dalje iznosi minus 0,5 odsto, referentna kamata na glavne operacije refinansiranja ECB-a je zadržana na nula odsto, a na prekonoćne pozajmice na 0,25 procenata.

ECB je u saopštenju navela da će kamatne stope ostati “na sadašnjem ili nižem nivou sve dok se ne uoči da inflacija dostiže dva odsto znatno pre isteka projektovanog perioda i da opstaje na tom nivou u ostataku projektovanog perioda, i dok banka ne proceni da je bazna inflacija dovoljno napredovala da bude konzistenta sa stabilizovanjem stope inflacije na dva procenta u srednjem roku”.

Pročitajte još

– Ovo takođe može da podrazumeva prelazni period u kojem će inflacija umereno biti iznad cilja – dodaje ECB.

Evro je nakon ove vesti na kratko skočio na 1,1804 dolara, nakon čega je pao na najniži dnevni nivo od 1,1777 dolara.

Prema najnovijim prognozama ECB-a, očekuje se da će opšta inflacija u evrozoni iznositi 1,9 odsto na kraju 2021, u narednoj godini će se spustiti na 1,5 procenata, a za 2023. godinu se predviđa da će iznositi 1,4 odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike