Obećanje premijerke: Železničarima za plate dodatnih 5,5 miliona evra

27.10.2021

11:08

0

Predsednica srpske vlade, Ana Brnabić, obećala je radnicima na železnici povećanje plata posle Nove godine

Obećanje premijerke: Železničarima za plate dodatnih 5,5 miliona evra
Copyright ATA Images/Antonio Ahel

Vlada će vlada posle Nove godine uplatiti 650 miliona dinara za povećanje plata zaposlenih na železnici, a predlog raspodele tih sredstava sačiniće resorno ministarstvo saobraćaja i infrastrukture i poslovodstva četiri železnička preduzeća, kaže predsednik Sindikata preduzeća „Srbija kargo“, Zoran Dašić, nakon razgovora sa premijerkom Anom Brnabić.

Kako će se novac raspodeliti još se ne zna tačno.

- To je premijerka ostavila da se mi sami dogovorimo sa poslovodstvom i Ministarstvom i da pratimo njihov rad. Najverovatnije da poslovodstvo neće dobiti od ovih para ni dinara, što mi pozdravljamo - rekao je Dašić Tanjugu.

Dodao je kako je to prvi put da je neko iz vlasti tako postupio i dao prednost zaposlenima.

- Ono što je rečeno, što je i ona tražila od nas, da dobiju oni koji su prioritetni. Oni zaposleni koji privređuju ovom društvu, kao što su otpravnik vozova, vozovođa, mašinovođa, TK dispečer i ovi u ZOVS-u koji rade u kanalu, koji rade na obradi bandaša i proveravaju ispravnost svih vozova i lokomotiva. Oni prvenstveno treba da dobiju - naglasio je Dašić.

On je, međutim upozorio da prilikom raspodele novca mora da se vodi računa i o visokostručnom kadru.

- Gubimo inženjere. Ostalima će da podignu platu, a inženjeri će da imaju manju platu, tako da će naš predlog biti da se da ravnomerno svima – napomenuo je je predsednik sindikata „Srbije kargo“, koji je i potpredsednik Štrajkačkog odbora četiri železničarska sindikata.

Model raspodele sledeće nedelje

Dodao je kako očekuje da će Ministarstvo i poslovodstva naredne nedelje predložiti model raspodele novca, ali naglašava da će paralelno morati da se radi i aneks Kolektivnog ugovora, kako bi se ispravile nepravilnosti u zaradama.

- Oni će nama da uplate pare, a mi ćemo da aneksiramo Kolektivni ugovor za vrednost radnog časa i da se uradi jedan prilog, da bude tačno sve kako treba, da vrednost radnog časa bude po zakonu - izjavio je Dašić.

On je upozorio da 650 miliona dinara neće biti dovoljno za isplatu radnog časa od 201 dinar, koliko će on koštati od 1. januara 2022, jer je sada po Kolektivnom ugovoru za železnicu on svega nešto iznad 77 dinara.

- Mi nismo dobili neke velike pare. To je sasvim malo u odnosu na ono koliko godinama nismo dobili ništa. Dobili smo ove godine pet odsto i ovo sada ćemo tek da vidimo koliko će to procenata da bude po zaposlenom. Sve je to malo za rad na železnici, jer je težak posao onog dole u kanalu, mašinovođe i svih ostalih. Oni treba da dobiju nešto. Mi smo bili zakazali štrajk glađu, međutim sada pošto smo dobili nešto, ne možemo da izađemo na ulicu i da štrajkujemo - ocenio je Dašić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike