Železnicom na tri mora: Veoma važni projekti revitalizacije pruga u Srbiji

15.09.2021

12:13 >> 12:21

0

U 2021. - Evropskoj godini železnice Srbija će završiti svoj najvažniji projekat u oblasti železnice, brzu prugu od Beograda do Niša, najavio je resorn

Železnicom na tri mora: Veoma važni projekti revitalizacije pruga u Srbiji
Copyright Profimedia

Brza pruga do Niša deo je pruge od Beograda do Budimpešte, čiji je značaj daleko veći od regionalnog a koja će doneti mnogo razvoju turizma i industrije dve zemlje, istakao je ministar infrastrukture i saobraćaja Tomislav Momirović.

Momirović je, otvarajući treći Sajam železničkih tehnologija pod nazivom “Mobilnost jugoistočne Evrope 2021”, kazao da su u završnoj fazi i pregovori oko rekonstrukcije pruge Beograd – Niš, a kasnije i od Niša do Severne Makedonije.

Naglasio je da je cilj da naša železnica bude povezana sa Crnim, Egejskim i Jadranskim morem jer železnica ne znači samo brže i bolje povezivanje, već i održivu mobilnost, klimatsku neutralnost, energetsku efikasnost i bezbednost.

U planu je, kaže ministar, i rekonstrukcija pruge Beograd – Bar, koji je, podseća, u vreme kada je izgrađena bila najveći projekat u zemlji, dok je danas zapuštena. Ističe da se završava i projekat za rekonstrukciju te pruge.

Na Sajmu železničkih tehnologija će kompanije iz 16 zemalja iz regiona i Evrope predstaviti nove tehnologije u oblasti železnice.

Momirović je ukazao da železnica u regionu ima i puno problema, a da je najveći zadržavanje na granicama satima.

– Potpuno je besmisleno da mi ulažemo u rekonstrukciju naših pruga, da kupujemo brze vozove, ako dođemo na granicu i tu čekamo sat vremena – rekao je Momirović.

Pročitajte još:

Kako bi budućnost železnice bila sigurna, kaže Momirović, važno je ulagati u znanje mladih i najavio da će biti uloženo pet miliona evra u Železničku školu.

– “Mi sa našim evropskim partnerima planiramo investiciju od pet miliona evra u Železničku školu, pravljenje od nje ne samo lokalne škole koja će praviti železnički kadar, nego koja će biti značajna na regionalnom nivou – rekao je Momirović.

Najavio je da će sutra za tu investiciju biti potpisan memorandum sa Ministarstvom prosvete i jednom evropskom institucijom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike