Srbija će kupiti 100 vozova: Od februara, do Novog Sada brzim vozom za 1.000 dinara

02.06.2021

08:14 >> 11:14

0

Vozovi za prugu Beograd – Novi Sad stižu do kraja godine a u komercijalnoj upotrebi će biti od februara, najavljuje resorni ministar

Srbija će kupiti 100 vozova: Od februara, do Novog Sada brzim vozom za 1.000 dinara
Copyright Fabrika Štadlera: Radiće više za Srbiju, Screenshot:Youtube/ Stadler Rail

Srbija će u narednih osam-dest godina postati veliko železničko tržište i verovatno će morati da kupi više od 100 kompozicija vozova, procena je predstavnika švajcarskog „Štadlera“ koju prenosi ministar saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

– Jedna kompozicija košta oko 25 miliona evra, ali ako to podiže ekonomiju zemlje i vraća novac, onda je relativno da li je to skupo – naveo je ministar, podsećajući na procenu izrečenu prilikom ranije posete toj kompaniji.

„Pićemo vodu direktno iz reka“

– U narednih pet godina, u 80 odsto zemlje ćemo izgraditi takvu komunalnu infrastrukturu i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda da će ljudi moći da piju vodu iz svojih reka. To su ekološki projekti – naglasio je ministar Momirović.

Tri brza voza na pruzi Beograd – Novi Sad, koje će Švajcarci isporučiti Srbiji do kraja godine, biće od februara puštena u komercijalnu upotrebu, najavio je danas ministar saobraćaja.

– Dva puta dnevno će građani moći da putuju direktno od Beograda do Novog Sada i stignu za 30 minuta, i to će koštati oko 1.000 dinara, bez mnogo stajanja. Neki vozovi će se zaustavljati na više stanica i vožnja će biti jeftinija, a trajanje od 48 do 52 minuta – rekao je Momirović gostujući na TV Prvoj.

Ministar je rekao da će “Štadler” isporučiti Srbiji prvi brzi voz do kraja oktobra, a drugi i treći do kraja godine.

– To su najbolji vozovi tog tipa koji postoje u svetu – naglasio je Momirović.

On je naveo da Srbija trenutno najviše u Evropi investira u razvoj železničke infrastrukture i da će ti projekti pokrenuti železnicu i u regionu.

Momirović očekuje da će pruga Niš – Zaječar biti otvorena za saobaćaj krajem juna, pošto je “maksimalno ubrzao radove”.

Pročitajte još:

Istakao je da je toku najveći investicioni talas u istoriji Srbije i da se trenutno ekspropriše više od 20.000 katastarskih parcela.

Ministar je napomenuo da se trenutno radi na čak 12 projekata za izgradnju auto-puteva, što građevinskih, što na dokumentaciji.

Dodao je da će u razvoj saobaćajne infrastrukture biti uloženo 23 milijarde evra, što je skoro 50 odsto srpskog BDP-a.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike