Staje Železnica: Štrajk zbog plate ispod minimalca

24.02.2021

14:43

0

Predstavnici više sindikata srpskih železnica najavili su danas da će organizovati obustave rada zbog primene novog kolektivnog ugovora od 1. januara

Staje Železnica: Štrajk zbog plate ispod minimalca
Copyright Pixabay

Srpski železničari održali su danas konferenciju za štampu na kojoj su javnost obavetsili da će ići u štrajk jer sa novom cenom radnog sata više od 50 odsto železničara imati primanja manja od minimalne zarade.

Konferenciju je organizovao Glavni štrajkački odbor, zajedno sa  Savezom sindikata železničara Srbije, Sindikatom „Srbija kargo“, Nezavisnim sindikatom železničara Srbije, Sindikatom železničkog saobraćaja Srbije “Nezavisnost” i Regionalno-granskim sindikatom železnice Srbije.

Predsednik sindikata železničkog saobraćaja “Nezavisnost” Zoran Vučković preneo je da je glavni zahtev železničara da cena radnog sata bude u skladu da sa zakonom.

Pročitatje još:

On je pojasnio da je cena radnog sata do 1. januara bila 73,84 dinara, a od 1. januara se primenjuje novi kolektivni ugovor, koji je potpisan 4. i 5. januara, po kome je cena sata 77,53, što je manje od zakonskog propisanog minimalca.

Sa tom cenom radnog sata 50 odsto radnika železnice je ispod minimalne zarade, naveo je on. Minimalna cena rada je u Srbiji od 1. januara povećana za 6,6 odsto.

Takođe, železničari traže bolje uslove rada i veći broj osoblja u saobraćaju, ukazuju na loše restrukturiranje, kao i nedovoljnu  bezbednost i zaštitu zdravlja na radu, kazao je Vučković na konferenciji u Medija centru.

Ukoliko ne dođe do ispunjenja zahteva, Vučković najavljuje da će biti organizovana prvo jednočasovna obustava rada, a onda i štrajk na čitavoj železnici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike