Pregovori u dve kolone: Fijat i štrajkači razgovaraju odvojeno, preko miritelja

21.09.2021

08:31

0

Pregovori štrajkača i poslodavaca u Fijat Plastiku” uz posredstvo države nastavlja se razdvojeno a prvi sastanak, sa radnicim, biće danas u Kragujevcu

Pregovori u dve kolone: Fijat i štrajkači razgovaraju odvojeno, preko miritelja
Copyright Luis Wilker Perelo WilkerNet/Pixabay

Radnici i uprava kragujevačkog proizvođača branika za automobile “Fijat Plastik”, pokušaće da reše spor čiji je rezultat štrajk koji traje od februara, nastaviće pregovore u dva odvojena sastanka sa Agencijom za mirno rešavanje sporova, koja posreduje u procesu mirenja.

Prvi sastanak, radnika i miritelja, biće održan danas u Kragujevcu a štrajkači su pozvali i ministarku rada, Dariju Kisić Tepavčević, da dođe na taj razgovor.

Zoran Miljković, predsednik štrajkačkog odbora „Fijat Plastika”, kaže za „Politiku“ da je sastanak miriteljke sa „Fijatom” pomeren za poslednju sedmicu septembra.

Veliki pad u izvozu

Prema podacima Ministarstva finansija kragujevačka fabrika je pala na osmo mesto najvećih srpskih izvoznika i u prvih sedam meseci ove godine izvezla automobile u vrednosti od 182 miliona evra. Prethodno je sedam godina bila na mestu broj jedan po izvozu a godišnja vrednost prodatih automobila u svetu dostizala je oko milijardu evra. Najbolji izvozni rezultat imala je 2013, kada je na inostranim tržištima ostvarila prihod od 1,5 milijardi evra.

Tada će Marčelo Batalja, menadžer „Fijata” zadužen za „Fijat Krajsler Automobile“ (FCA) i „Fijat Plastik” u Srbiji, moći da dođe u našu zemlju.

U dosadašnjem toku mirenja statovi štrajkača i uprave su se još više udaljili a radnici su nastavili s protestom.

– Na prošlom sastanku Italijani ništa nisu ni prihvatili ni porekli. Oni nemaju mnogo vremena jer pregovori mogu da traju mesec dana, s obzirom na to da su počeli 6. septembra, uskoro moraju da budu završeni. Ako ne prihvate naše zahteve mi nastavljamo da štrajkujemo, s tim da ne bismo izgubili dnevnice biramo dane kada ćemo da radimo – objašnjava Miljković.

Radnici „Fijat Plastika”, fabrike koja proizvodi branike za „fijat 500-L“, traže da im se regres vrati na nivo od pre 1. januara 2021. i naknada od 65 odsto za plaćeno odsustvo umesto sadašnjih 60 procenata.

Uz ove zahteve, uslov je i da mašine za montažu branika koje su tokom štrajka izmeštene u „FCA“, budu vraćene u njihov pogon.

Radnici „Fijat plastika”, koja je u vlasništvu „Fijat grupe” iz Italije, više od šest meseci štrajkuju, a kao i njihove kolege u „Fijat Krajsler automobili Srbija”, u kome naša država ima 33 odsto udela, s nestrpljenjem iščekuju sledeći mesec.

„Stelantis”, zajednička kompanija „Fijata” i „Pežoa”, u oktobru bi trebalo da predstavi investicione planove za svaku fabriku koja posluje u okviru grupacije, uključujući i postrojenja u Šumadiji.

„Fijat” je inače prošlog proleća u Torinu počeo da proizvodi novi, potpuno električni automobil „fijat nju 500”. To je samo početak njihove revolucije ka nultoj emisiji štetnih gasova.

Pročitajte još:

Pjetro Gorlije, izvršni direktor grupacije „Fijat Krajsler automobili”, poslao je potom pismo zaposlenima u kojem ih obaveštava da posle modernizacije italijanske fabrike „Mirafjori” na red dolazi pogon u Poljskoj. Takođe je najavio budući razvoj u fabrikama u Srbiji i Turskoj. I to se dogodilo uoči spajanja sa „Pežoom”.

Da će „Fijat” do kraja ove decenije potpuno preći na proizvodnju električnih automobila, najavio je pre nekoliko meseci izvršni direktor Olivije Fransoa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike