Dobijamo svog „ličnog“ poreznika: Ministarstvo finansija objavilo listu 22 ekonomske reforme

27.10.2021

10:40

0

Lični e-Portal za poreske obveznike deo je ekonomskih reformi koje je spremilo Ministarstvo finansija za period 2022. do 2024. godine

Dobijamo svog „ličnog“ poreznika: Ministarstvo finansija objavilo listu 22 ekonomske reforme
Copyright Pixabay/Jerzy Górecki

Lični e-Portal koji je „prilagođen svakom poreskom obvezniku“, predstavlja modul za direktnu komunikaciju pojedinca sa Poreskom upravom i deo je predstojeće reforme Poreske uprave koju najavljuje Ministarstvo finansija.

Uz primenu još dve komponente - integrisani informacioni sistem baziran na COTS-u koji ukršta i proverava podatke Poreske uprave i trećih strana u cilju otkrivanja poreskih obveznika koji ne posluju u skladu sa propisima (nabavka i početak implementacije COTS se očekuje u 2022) kao i unapređenje stručnog obrazovanja poreskih službenika na Poreskoj akademiji - Poreska uprava bi trebalo da postane organizacija koju karakteriše moderno digitalno poslovanje.

Skoro dva tuceta reformi

Na listi strukturnih ekonomskih reformi koje će uraditi, pokrenuti ili finansijski kontrolisati Ministarstvo finansija, nalaze se 22 ključne reforme.

U saopštenju Ministarstva finansija navedena su tri ključna izazova za konkurentnost i inkluzivni rast i povezane strukturne reforme.

Prvi izazov je povećanje zaposlenosti, posebno mladih i usklađivanje kvalifikacija sa potrebama tržišta rada, a povezane reforme su: Uspostavljanje okvira za uvođenje Garancija za mlade u Srbiji, Kvalifikacije orijentisane prema potrebama tržišta rada i   Unapređenje ambijenta za podsticanje, podršku i praćenje cirkularnih i ekonomskih migracija.

Drugi izazov je „Unapređenje poslovnog ambijenta povoljnijeg za investicije“, a reforme su: Unapređenje kvaliteta pružanja javnih usluga kroz optimizaciju i digitalizaciju administrativnih postupaka - ePapir, Održivo i efikasno upravljanje privrednim subjektima u vlasništvu Srbije (PSRS) i Razvoj domaćeg tržišta kapitala kroz uvođenje novih pravnih instituta i obezbeđivanje većeg stepena zaštite investitora.

Treći ključni izazov je „Efikasnije korišćenje energije uz dalje otvaranje energetskog tržišta“, a tu su reforme: Razvoj energetskog tržišta uz izgradnju energetske infrastrukture i Unapređenje uslova za povećanje energetske efikasnosti kroz unapređenje pravnog i institucionalnog okvira i obezbeđenje podsticaja.

Od javnih finansija do transporta

Kada je reč o oblasti Upravljanja javnim finansijama, predviđene reforme su: Transformacija Poreske uprave i  Uvođenje novog modela fiskalizacije i prelazak na elektronsko fakturisanje.

U oblasti „Zelene tranzicije“, sprovodiće se reforme: Uvođenje koncepta cirkularne ekonomije i Uspostavljanje depozitnog sistema u oblasti upravljanja ambalažnim otpadom.

U oblasti „Digitalna transformacija“ predviđene reforme su: Razvoj i unapređenje nacionalne informaciono-komunikacione infrastrukture i Uspostavljanje infrastrukture i okruženja za kreiranje i primenu inovativnih i rešenja baziranih na veštačkoj inteligenciji.

U oblasti „Istraživanje, razvoj i inovacije“, sprovodiće se reforma i Razvoj startap ekosistema i Stvaranje uslova za razvoj bionauka i bioekonomije kroz izgradnju BIO4 Kampusa.

Kada je reč o reformi u oblasti „Ekonomskih integracija“, predviđena je reforma Unapređenje uslova i uklanjanje prepreka trgovini.

U oblasti „Reforme transportnog tržišta“ biće sprovedena Reforma železnice kroz unapređenje bezbednosti u železničkom saobraćaju i efikasnosti putničkog saobraćaja, a u oblasti Poljoprivreda, industrija i usluge reforme: Unapređenje konkurentnosti poljoprivrede i Bezbedan i kvalitetan proizvod - faktor razvoja industrije.

U oblasti „Obrazovanje i veštine“ radiće se na reformi Digitalizacija sistema obrazovanja i uvođenje jedinstvenog informacionog sistema obrazovanja.

Kada je reč o poslednje dve oblasti „Socijalna zaštita i inkluzija“ i „Sistemi zdravstvene zaštite“, radiće se i reforma: Digitalizacija u zdravstvenom sistemu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike