Ministar sve objasnio: Do 100+100 evra u nekoliko koraka (VIDEO)

16.10.2021

09:13

0

Kako da firme sprovedu novu e-fiskalizaciju i dobiju novčanu subvenciju, ministar finansija Siniša Mali objasnio je u video klipu na Instagramu

Ministar sve objasnio: Do 100+100 evra u nekoliko koraka (VIDEO)
Copyright Pixabay/Tanjug/Dragan Kujundzić

Ministar finansija Siniša Mali podelio je na Instagram profilu Ministarstva finansija video prilog u kojem je objasnio kako se može izvršiti prijava za „100+100 evra“ i preći na e-fiskalizaciju.

Mali je objasnio jednostavan postupak prijave na portalu Poresku uprave ePorezi.

  • Za prijavu za subvencije neophodno je da se obveznici pre toga na sajtu Poreske uprave takođe prijave s lokacijama gde će se koristiti fiskalni uređaji.
  • Nakon prijave objekata na portalu ePorezi bira prijava FIPEFU i da je u njoj potrebno uneti ime i prezime, naziv kompanije, PIB i u opadajućem meniju postoji pitanje da li je reč o novom ili postojećem obvezniku fiskalizacije.
  • Novi obveznici treba da unesu još dva podatka - ukupan broj lokacija za uređaje i broj računa u svojoj banci, na koji zele da im bude uplaćena subvencija. Ako je reč o postojećem obvezniku fiskalizacije, takođe je potreban podatak o broju lokacija na kojima će se nalaziti fiskalni uređaji i treba dodatno uneti podatak o ukupnom broju fiskalnih uređaja.
  • Potrebno je izabrati poslovni račun kod banke na koji obveznik želi da bude uplaćena subvencija i dodatni podatak IBFM, odnosno identifikacioni broj fiskalnog modula za postojeće korisnike i postojeće fiskalne kase.
  • Nakon toga potrebno je kliknuti na potpiši i podnesi.
  • Kad se prijava podnese, nema više promena, a subvencija se isplaćuje direktno na račun.

    - Država će pokriti sve troškove nabavke tih uređaja - 100 evra za svaku lokaciju i dodatnih 100 evra za svaki uređaj, za sve one koji nisu u sistemu PDV dodatnih 20 odsto na taj iznos, tako da naša privreda neće imati ni dinara dodatnog troška kada je nabavka novih fiskalnih uređaja u pitanju - istakao je Mali.

    Mali je naveo da prijava traje do 31. januara 2022. godine, ali da će svake nedelje biti isplaćivan novac za one koji su se u međuvremenu prijavili. Prelazni period za novi model fiskalizacije je od 1. novembra ove godine do kraja aprila naredne godine.

    Sve informacije o novom sistemu e-fiskalizacije mogu se naći na sajtovima budiefiskalizovan.gov.rs , purs.gov.rs i mfin.gov.rs, a eventualna pitanja mogu se slati na mejl [email protected].

    Rubrika sa najčešćim pitanjima i odgovorima se nalazi na sajtu budiefiskalizovan.gov.rs i u opciji „Highlights“ na Instagram profilu ministra finansija @mali_sinisa, napisao je ministar Siniša Mali.

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Izvor: Tanjug

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike