Građanima 20 evra, više para i za investicije: Vlada usvojila rebalans budžeta

21.10.2021

12:02

0

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, koji predviđa povećanje ulaganja države u kapitalne investicije i isplatu obećanih 20 evra građanina

Građanima 20 evra, više para i za investicije: Vlada usvojila rebalans budžeta
Copyright Pixabay/Tanjug/Dragan Kujundzić

Izmenjeni budžet Srbije trebalo bi, kada ga usvoji Narodna skupština, da ima za četiri milijarde evra više kapitalnih investicija.

Kapitalni deo budžeta uvećan je u predlogu sa 7,2 odsto na 7,8 odsto BDP-a. Ministar finansija, Siniša Mali, kaže da se rebalans donosi zbog boljih ekonomskih rezultata za 1,5 milijardi evra u prvih devet meseci ove godine, i većih izdvajanja za kapitalne investicije.

- Dva su najveća razloga za donošenje rebalansa - kapitalni projekti su jedan, jer mi smo u rebalansu od aprila imali 7,2 odsto BDP-a ulaganja u kapitalne investicije, a sada će ovim rebalansom to biti 7,8 odsto BDP. Dakle, 478 milijardi dinara će samo iz budžeta ukupno biti uloženo u našu ekonomiju i velike infrastrukturne projekte. Drugi razlog je nastavak pomoći građanima i dalji rad na podizanju njihovog životnog standarda – rekao je ministar Mali.

Ministar ističe da je u rebalansu sada obezbeđeno dovoljno novca i da se isplati dodatnih 20 evra pomoći građanima, što je obećali za decembar.

Ministar finansija je istakao da će učešće javnog duga u u 2021. iznositi 58,2 odsto BDP-a, a deficit budžeta 4,9 odsto BDP-a umesto planiranih 6,9 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike