U 2021. rekordan iznos kapitalnih investicija: Šta će se u Srbiji najviše graditi?

24.11.2020

14:32 >> 14:44

0

Ministar finansija najavio velika izdvajanja iz budžeta za javne investicije u sledećoj godini

U 2021. rekordan iznos kapitalnih investicija: Šta će se u Srbiji najviše graditi?
Copyright ATAImages/M.M.

U Predlogu budžeta za 2021.godinu, koji će se naći pred poslanicima 8. decembra, biće rekordno visok iznos kapitalnih investicija, istakao je ministar finansija Siniša Mali.

On je naveo da se očekuje da će to dodatno da podstakne rast BDP-a na šest odsto koliko je projektovanu u budžetu.

Putevi, pruge, ali i bolnice

Mali je u Skupštini Srbije rekao da se rekordno visok nivo kapitalnih investicija predviđa u uslovima kada se dešavaju otpuštanja ljudi, kada se fabrike zatvaraju i kada su svi u svetu u panici zbog kovida-19.

Siniša Mali najavio u Skupštini Srbije da ćemo imati velika kapitalna ulaganja; Foto: Milos Tesic/ATAImage

– Ne kažem da je kod nas lako, ali mi ćemo u budžetu osim povećanja plata i penzija i minimalne cene rada, kao i smanjenje opterećenja na zarade imati i nikada veći kapitalni budžet. To je izgradnja autoputeva, škola, bolnica i sve ono što je važno za građane Srbije – rekao je Mali.

Tim povodom, Portal 24sedam istražio je gde će se sliti novac predviđen za kapitalne investicije i koji su najznačajniji projekti predviđeni za sledeću godinu.

I Fiskalni za veće investicije

Fiskalni savet istakao je da prostor za uštede u 2021. nikako ne bi smeo da se traži u umanjenju javnih investicija u infrastrukturu.

– Te investicije ne samo da su potrebne zemlji zbog jako lošeg stanja infrastrukture, već su i ekonomski važne jer su najefikasnija mera fiskalne politike za podsticanje privrednog oporavka – navodi Savet, i dodaje da ni na ulaganju u zdravstvo ne treba štedeti.

Prema našoj računici i ranijim najavama, za kapitalne investicije u narednoj godini u državnoj kasi moglo bi da bude predviđeno oko 2,5 milijardi evra, a veći deo toga svakako će otići na projekte infrastrukture, pre svega drumske i železničke.

Tako je, na primer, Ministarstvo građevinarstva već za sledeću godinu spremilo projekte vredne 211 milijardi dinara (1,8 milijardi evra). Planovi dakle postoje, a u njima se kaže da će se 2021. graditi “Fruškogorski koridor“ (126 miliona evra ) i obilaznicu oko Beograda, od Ostružnice do Bubanj Potoka (58 miliona evra).

I krediti za važne projekte

Parama poreskih obveznika nastaviće se gradnja i autoputa Čačak – Požega (115 miliona evra), a izgradnja autoputa “Miloš Veliki” od Preljine do Požege trebalo bi da bude završena do kraja sledeće godine. Radiće se i Moravski koridor (306 miliona evra), ali i autoput Beograd – Sarajevo (38 miliona evra) i brza saobraćajnica Ruma – Šabac – Loznica (60 miliona evra).

U Batajnici je krenula gradnja kovid bolnice; Printscreen

Pored toga, u planu je i obnova železničke putne mreže, kao i proširenje postojećih i izradnja novih luka.

Pročitajte još: Svakog ko ne plati porez na imovinu sada će juriti lokalni poreznici

Pročitajte još: Bajatović izgubio garanciju: Vlada uskratila kredit „Srbijagasu“

Takođe, dosta novca izdvojeno je i za gradnju bolnica. Pored dve kovid bolnice, u Zemunu i Kragujevcu, značajna sredstva biće izdvojena i za gradnju nove Univerzitetske dečje klinike “Tiršova 2”. Planirano je da u izgradnju i opremanje bude uloženo oko 75 miliona evra.

Inače, ministar finansija rekao je da će poslanici sutra raspravljati i o setu od sedam sporazuma, a reč je o kreditima sa međunarodnim institucijama za one projekte koji su važni za građane Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike