Za dva dana počinje prijava za novčanu pomoć: Saznajte gde i kako da se prijavite, ali i koliko para vam sleduje

26.04.2021

05:47 >> 09:09

0

Autor: S. Gavrić

Već u maju prvih 30 evra stiže na račune svih punoletnih građana koji se prijave

Za dva dana počinje prijava za novčanu pomoć: Saznajte gde i kako da se prijavite, ali i koliko para vam sleduje
Copyright Foto: Tanjug/24sedam/Katarina Mihajlović

Za samo dva dana, odnosno već u sredu 28. aprila, svi građani koji žele da dobiju od države novčanu pomoć od 60 evra, mogu da se prijave! Postupak je jednostavan, zahteva samo nekoliko klikova preko portala Uprave za trezor za one koji se odluče da se prijave putem interneta, ili jedan telefonski poziv kol centru.

Uslovi za ispunjenje isplate novčane pomoći građanima Srbije stekli su se sredinom prošle nedelje kada je Skupština Srbije usvojila tri zakona za sprovođenje trećeg paketa pomoći građanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije korona virisa. Na taj način je omogućena isplata 60 evra (ukupno oko 7.050 dinara) svim punoletnim građanima koji se za tu pomoć prijave.

Formira se Registar građana

Da bi građani dobili po 60 evra uspostavlja se Privremeni registar punoletnih građana koji će biti osnov za isplatu, a na osnovu Zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije koji su poslanici usvojili 22. aprila. Tako će građanima koji se budu prijavili za tu vrstu pomoći biti isplaćeno dva puta po 30 evra (oko 3.520 dinara), prvo u maju, a potom u novembru.

Građani će moći da se prijavljuju za novčanu pomoć od srede, 28. aprila, a krajnji rok je 15. maj. Prijavljivanje je moguće elektronski preko portala Uprave za trezor, a od 5. maja i telefonskim putem preko kol centra, odnosno na isti način kao i porošle godine kada je građanima isplaćena pomoć od 100 evra.

Iznos od 60 evra dobijaju svi građani koji su punoletni danom stupanja ovog zakona na snagu (23. aprila), oni koji poseduju ličnu kartu i imaju prebivalište na teritoriji Srbije, a prijave se za dobijanje novčane pomoći.

Svi punoletni građani Srbije imaju pravo na novčanu pomoć od 60 evra; Tanjug/Strahinja Aćimović

Kako je podsetio ministar finansija Siniša Mali, prošle godine se za pomoć od 100 evra prijavilo ukupno 6,1 milion građana.

– Time pokazujemo da su nam finansije i dalje stabilne, da imamo novca i želimo da pomognemo svim građanima s obzirom da se pandemija koronavirusa produžila – naglasio je Mali.

Takođe, i penzionerima sleduje ovih 60 evra, ali i dodatnih 50 evra koje će dobiti u septembru, što je ukupno 110 evra (oko 12.930 dinara). Najstariji sugrađani ne moraju da se prijavljuju za ovu novčanu pomoć, već će im novac automatski biti uplaćen na račun.

Slično važi i za građane koji primaju novčanu socijalnu pomoć, kao i osobe iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, jer će njima takođe biti automatski isplaćen novac.

Nezaposlenima sleduje još po 60 evra

Što se tiče pomoći za nezaposlene, Mali je istakao da će oni dobiti dodatnih 60 evra u junu, što znači da će ova kategorija građana dobiti ukupno po 120 evra (oko 14.100 dinara). Ministar je dodao i da će dodatnih 100 evra dobiti naši građani na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu, odnosno po 200 evra ukoliko su nezaposleni.

Siniša Mali je objasnio da država nastavlja sa pomoći građanima i privredi, radi očuvanja postignutih rezultata, te da će u okviru trećeg paketa pomoći, za šta je izdvojeno oko 250 milijardi dinara, polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobiti i velika preduzeća. Prvi deo, za mart već je isplaćen, a prijava za aprilsku pomoć traje do kraja ovog meseca.

Minimalci za zaposlene kojima je potrebna pomoć i ove godine; Foto:Pixabay/whirligigtop

–  Reč je o ukupno 1.500.000 zaposlenih. Svako od njih će dobiti za tri meseca ukupno 48.000 dinara od države. Dodatno ćemo pomoći i turizmu, sektoru koji je najugroženiji. Oni će pored ove pomoći dobiti dodatnu celu minimalnu zaradu. Osim toga, pomažemo i gradske hotele, koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici – rekao je on.

I za auto-prevoznike po 600 evra po autobusu

Kako je precizirao, tu vrstu pomoći prošle godine dobilo je 312 hotela, dok u sektoru turizma ima oko 12.000 registrovanih privrednih subjekata sa oko 65.000 zaposlenih. Treći paket pomoći, kako je naveo ministar, predviđa podršku i sektoru prevoza putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica.

– Ovom merom, auto-prevoznici će dobiti 600 evra po autobusu. Registrovano je 6.125 autobusa, za koje je moguće ostvariti ovu vrstu pomoći – naglasio je Mali.

Inače, usvojeni zakoni od prošle nedelje omogućiće i bankarske garantne šema čiji je cilj poboljšanje privrednog ambijenta kako bi se ublažile posledice pandemije korona virusa po privredu Srbije.

Izmenama Zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije tiče se proširenja postojeće garatne šeme iznosom od 500 miliona evra. Garantna šema podrazumeva da banke daju podršku preduzećima, a da za deo tih kredita garanciju daje država kako bi banke bile ohrabrene da što pre daju kredite privrednim subjektima.

Pun pogodak

Ministar finansija Siniša Mali ranije je rekao da su garantne šeme bile pun pogodatak, izuzetan deo prvog i drugog paketa mera prošle godine. Njihov rezultat je, navodi ministar, da nema masovnih otpuštanja i zatvaranja fabrika i pogona.

Od dve milijarde evra iz te garantne šeme, iskorišćeno je 1,7 milijardi evra, a taj iznos je ušlo u novčane tokove i obezbedio dodatnu podršku i likvidnost preduzećima. Krediti po toj garantnoj šemi se daju do 36 meseci uz obavezan grejs period od devet do 12 meseci. Uz garantnu šemu, usvojen je i Zakon o utvrdivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije korona virusa.

Pročitajte još

Nova garantna šema podrazumava 500 miliona evra i namenjena je ugroženijoj kategoriji preduzeća, odnosno onima koji su u 2020. imali pad poslovnih prihoda veći od 20 odsto u odnosu na 2019. Ti krediti imaju dužu ročnost na pet godina, odnosno 60 meseci uz grejs period od 18 do 24 meseca.

Kod ovih kredita data je mogućnost otplate kredita u mesečnim ili kvartalnim otplatama, a proširena je namena kredita, tako da se sada, pored davanja novih kredita i zanavljanja kredita za likvidnost i obrtna sredstva, oni mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita za livkidnost i obrt, ali i investicionih kredita.

– Pokrili smo gotovo sve kategorije, velika, mala i srednja preduzeća, samostalne umetnike, naše ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, nezaposlene, i one ugroženije koji rade u turizmu ugostiteljstvu, autoprevoznike – rekao je ministar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike