Novi „bum“ na tržištu kriptovaluta, ovaj put ne u ceni

03.10.2021

18:33

0

Dok regulatorna tela pojačavaju pritisak i nadzor nad kriptovalutama, ova industrija doživljava novi „bum“ ali ne u velikom skoku cene već u – zapošljavanju

Novi „bum“ na tržištu kriptovaluta, ovaj put ne u ceni
Ilustracija - Copyright Foto:Pixabay/ Sergei Tokmakov Terms.Law

Interesovanje za svet kriptovaluta se ne smanjuje i to ne samo kod investitora i znatiželjnika u vezi kretanja cene digitalnog novca, već i kod onih koji bi da nađu, ili nađu novi, posao ali i onih koji posao nude.

Na mnogim veb-stranicama namenjenim pronalasku posla kao što je Indeed.com, pretrage vezane za kripto više su nego udvostručene u odnosu na isti period od pre godinu dana. Na LinkedIn-u, plaćeni oglasi za posao u SAD sa ključnim rečima poput „cryptocurrency“ i „blockchain“ su zaključno sa 1. avgustom u porastu od više od 600 odsto u odnosu na prethodnu godinu i gotovo 400 odsto u odnosu na isti datum 2019.

Svi traže, i za sve

Jedan od popularnih foruma za pronalaženje posla, CryptocurrencyJobs.com, je zabeležio rast od skoro 1.500 odsto u plaćenim oglasima u odnosu na prethodnu godinu, piše Blumberg.
Vrtoglavi porast interesovanja za zapošljavanje se događa upravo u trenutku kada Kina ponovo zabranjuje kriptovalute a američka regulatorna tela preduzimaju akcije protiv, kako malih, tako i velikih preduzeća koja prave biznis na digitalnom tržištu.

- Trenutno svi zapošljavaju, na svim pozicijama. Početkom godine, pojedini timovi su želeli da udvostruče brojno stanje. Neki već jesu, i gledaju da ostvare i dalji rast. Tržište poslova je veoma konkurentno. I u najboljem je stanju koje sam video još od osnivanja Cryptocurrency Jobs sajta 2017. godine - izjavio je Danijel Edler, osnivač tog sajta.

Top kompanije koje su zapošljavale tokom prethodnih meseci, uključuju vlasnike berzi Kraken i Coinbase, kao i tradicionalnije firme poput „Accenture“, „KPMG“, „PayPal“ i „JPMorgan Chase“, pokazuju podaci LinkedIn-a.

Pritisak na kripto tržište

Komisija za trgovinu robnim fjučersima u utorak je saopštila da je kaznila Kraken sa 1,25 miliona dolara zbog toga što je ova platforma za trgovinu kriptovalutama omogućila Amerikancima da trguju „nedozvoljenim produktima“.

Brojne državne agencije SAD ali i Evrope istražuju Binance, drugu popularnu berzu digitalnih valuta. Firma „Global“ je nedavno odlučila da odustane od svog kreditnog modela nakon što je primila obaveštenje u kome se preti da će Komisija za hartije od vrednosti zbog njega podneti tužbu protiv kompanije.

- Projekti decentralizovanog finansiranja, koji korisnicima omogućavaju da trguju, pozajmljuju i daju valute na zajam bez korišćenja centralizovanih posrednika, doveli su do porasta broja dostupnih poslova. Najbrojnije prilike možete pronaći u okviru etereum ekosistema, u kome se nalaze brojni DeFi projekti – kaže Edler.

No, pojavili su se i drugi ekosistemi koji doprinose potražnji, poput Solane. Sve je više i kompanija koje se ne bave kriptovalutama a koje traže stručnjake u ovoj oblasti.

- To je razlika u odnosu na prethodne godine kada je potražnja za znanjem iz ove oblasti bila (gotovo u potpunosti) limitirana na kripto-startape – dodaje Edler.
Mnogi poslodavci ne samo da nude velike plate i bonuse, već i dobijanje tokena, rekao je Edler. Ljudi koji pronalaze posao dolaze iz svih sfera života.

- Imate bivše nastavnike srednjih škola, stručnjake za finansijske usluge sa Vol Strita, ljude koji su napustili fakultet, advokate, akademike, tek svršene studente, iz cele industrije. Druga sjajna stvar u vezi sa kriptovalutama je to što nije važno da li se nalazite u Silicijumskoj dolini, Indiji ili u Nigeriji, niti to kakvo vam je prethodno iskustvo i dostignuća – zaključuje Edler.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike