Mušterije kao poreska inspekcija: Uz QR kod svaki račun na proveri

30.09.2021

08:18

0

Kada se sprovede nova fiskalizacija početkom sledeće godine svaki građanin će moći skeniranjem QR koda sa računa da proveri da li je na transakciju plaćen porez

Mušterije kao poreska inspekcija: Uz QR kod svaki račun na proveri
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović/Pixabay

- Svaki kupac postaje i kontrolor fiskalnih računa jer će svaki račun imati QR kod i moći će da se skeniranjem telefonom proveri da li je račun ispravan ili ne – rekao je ministar finansija Siniša Mali o uvođenju novih fiskalnih kasa u gostovanju na televiziji.

Država pokriva sve troškove

Iz Ministarstva finansija naglašavaju da država pokriva sve troškove uvođenja novog modela fiskalizacije. Daje se po 100 evra za svaki fiskalni uređaj i još toliko za svaki objekat u kome se koristi. Za one koji nisu bili u u sistemu PDV-a taj iznos biće uvećan za 20 odsto. Očekuje se da će se uvođenje novog sistema isplatiti za godinu dana kroz povećane poreske prihode.

Ministar finansija je podsetio da od sutra, 1.oktobra, na sajtu Poreske uprave počinje prijavljivanje preduzeća za objekte u kojima će se primenjivati fiskalni uređaji.
Mali je naglasio da je sistem napravljen u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima tako da će svaki uređaj, objasnio je, imati bezbednosni element koji omogućavati direktnu komunikaciju sa Poreskom upravom ''u stvarnom vremenu''.

- Bićemo potpuno sigurni i imaćemo sistem koji omogućava da kontrolišemo rad fiskalnih uređaja. Ovaj sistem samo unapređuje poslovanje. Uz elektronske fakture, koje će do kraja godine sva javna preduzeća imati obavezu da koriste umesto papirnih faktura a da do kraja sledeće godine svi koji su u sistemu PDV-a, omogućiće da se PDV vraća istog dana, bez čekanja - istakao je Mali.

Ministar finansija izjavio je da će novi model fiskalizacije, koji će biti uveden od 1.novembra sa tranzicionim rokom do 1. aprila, osnažiti borbu protiv sive ekonomije i najavio je da će Vlada Srbije danas usvojiti uredbu o subvencionisanju novih fiskalnih uređaja.

Mali je kazao da će privreda od uvođenja novog sistema imati veliku korist jer, kako je objasnio, više neće biti kontrolnih papirnih listića niti godišnjih servisa fiskalnih uređaja, a da  od sada fiskalni uređaj može da bude tablet, laptop, mobilni telefon...

Naglasio je da novi model fiskalizacije treba da domaću privredu učini konkurentnijom i efikasnijom navodeći da je postojeći model fiskalizacije uveden 2003.godine, dok se danas koristi 4G tehnologija.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike