„Molimo vas vratite milione“: Greška u programu kriptoplatforme Kompaund nekog učinila bogatim

08.10.2021

09:57

0

Autor: 24sedam

Greškom distribuirani kriptotokeni na platformi za kriptovalute verovatno napravila štetu od 162 miliona dolara

„Molimo vas vratite milione“: Greška u programu kriptoplatforme Kompaund nekog učinila bogatim
Novo osipanje bitkoina - Copyright Ilusracija: Pixabay/ mohamed Hassan

Tehnička greška na decentralizovanoj finansijskoj (DeFi) kriptoplatformi Kompaund upravo je učinila neke korisnike kriptovaluta bogatijim za desetine miliona dolara, javljaju svetski mediji.

Ova popularna kriptoplatforma je pristupila prošle nedelje rutinskom ažuriranju koda koji upravlja transakcijama korisnika. Međutim, tokom apdejtovanja napravljen je neki propust zbog kojeg su greškom distribuirani tokeni u vrednosti oko 92,6 miliona dolara. Na „dobitku“ su bili korisnici koji imaju tzv. pametne ugovore, odnosno naloge za automatski transakciju.

Šteta se još meri

Prema izveštaju CNBC-a, ceh ove greške će biti mnogo veći od prvobitno procenjenog, jer izvorni tokeni Kompaunda, nazvani „komp“, i dalje "cure" nekontrolisano, a moguća šteta može dostići 162 miliona dolara.

- Smatrali smo da je katastrofa gotova... ali se ispostavilo da je u riziku mnogo više miliona nego što smo mislili. Oko 162 miliona dolara je u opasnosti nakon što je ažuriranje krenulo naopako - kaže Robert Lešner, osnivač „Kompound labsa“.

Kompaund je u sredu kasno uočio "neuobičajenu aktivnost", kada su žetoni već bili distribuirani, objavila je tv stanica CBS.

Lešner se tada brzo oglasio na Tviteru kako bi ubedio korisnike Kompaunda da vrate neočekivane "zgoditke", pri čemu je pribegao i pretnjama svakome ko ne vrati tokene, što je u izazvalo polemike o pravilima privatnosti u svetu digitalnog novca, u kojem nema zvaničnog regulatora.

Lešner je prvo napisao da korisnici mogu da zadrže 10 posto sredstava kao bonus, ali je zapretio da će otkriti identitet onih koji ne vrate tokene.

- Ako ste zbog greške u složenom protokolu primili veliku količinu komp tokena molimo vas da ih vratite - napisao je on na Tviteru, navodeći ID računa.
Dodao je da će ih, u suprotnom, zbog prihoda prijaviti Poreskoj upravi, i da će većina biti u nevolji.

Doksing - ili javno otkrivanje informacija poput imena i kućnih adresa - smatra se grubim kršenjem protokola u svetu kriptovaluta, u kojem korisnici obično najviše cene privatnost i odsustvo centralne vlasti.

Cena Kompoundovog tokena komp pala je za oko 4,8 posto, izveštava CNBC.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike