Srbija počela da zarađuje na gasu: Gasprom isporučuje Mađarskoj južnom rutom

01.10.2021

07:35

0

Balkanski tok postao je tranzitna ruta, pa tako zemlja koja je dosad samo uvozila gas sada na njemu i zarađuje

Srbija počela da zarađuje na gasu: Gasprom isporučuje Mađarskoj  južnom rutom
Copyright Foto: Pixabay/ Hans Linde

Ruski „Gasprom“ je počeo danas da isporučuje gas Mađarskoj gasovodom Balkanski tok, cevovodom u jugoistočnoj Evropi koji je nastavak Turskog toka.

Isporuka gasa Mađarskoj, kome je Srbija sada tranzitna ruta preko gasnog interkonektora juče puštenog u rad, u skladu je sa dugoročnim ugovorom potpisanim između Budimpešte i Moskve 27. septembra, javlja agencija Tass.

Iz Gasprom holdinga je ranije saopšteno da su s Mađarskom potpisana dva ugovora o ukupnoj količini isporuka do 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje (od čega 3,5 milijardi preko Srbije a ostatak preko Austrije), a rok trajanja svakog ugovora je 15 godina.

Gasprom je prošle godine isporučio Mađarskoj 8,6 milijardi kubnih metara gasa, što je druga najveća količina u poslednjih 12 godina.

U međuvremenu, Kijev je izrazio razočarenje zbog novog mađarsko-ruskog ugovora i saopštio da će se obratiti Evropsku komisiju (EK) radi procene usklađenosti tog sporazuma sa evropskim energetskim zakonodavstvom.

Iz Evropske komisije su naveli da će ispitati moguće posledice novog dugoročnog ugovora između Mađarske i Gasproma, dodaje ruska novinska agencija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike