Mađarska i Ukrajina se spore – zbog Srbije: Balkanski tok razbesneo Kijev

28.09.2021

08:36

0

Mađarsko ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo danas ukrajinskog ambasadora kako bi mu uručilo protest zbog "pokušaja te zemlje da ometa dugoročno snabdevanje Mađarske gasom"

Mađarska i Ukrajina se spore – zbog Srbije: Balkanski tok razbesneo Kijev
Copyright Srbijagas.com

Problem u ekonomskim i političkim odnosima Mađarske i Ukrajine izazvala je, nehotice, Srbija odnosno njen gasovod. Naime, Mađarska završetkom „Balkanskog toka“ sada može da dobija gas i iz južnog pravca, iz Srbije, te nije osuđena da ruski gas dobija samo preo Ukrajine.

To se Kijevu ne dopada, i zbog toga su počele trzavice koje Mađarska vidi kao kršenje svog suvereniteta, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Mađarski ministar je u postu na Fejsbuku napisao da je Mađarska juče potpisala 15-godišnji ugovor o snabdevanju gasom sa ruskim energetskim gigantom „Gaspromom“. U ugovoru stoji da će svake godine kupovati 4,5 milijardi kubnih metara gasa tokom naredne decenije, prenosi mađarska agencija MTI.

Ono što u ugovoru bode oči Ukrajini je da će isporuke stizati preko Srbije i Austrije, navodi se u ugovoru.

Balkanski tok

Gasovodom Balkanski tok, dugim kroz Srbiju 403 kilometra od Zaječara do Horgoša, može da se isporuči 10 milijardi kubnih metara gasa Mađarskoj, a odatle gas može da ide ka Slovačkoj ili Austriji.
- U prvoj godini to će biti 6,5 milijardi kubnih metara, potom 8,5 milijardi, potom 10 milijardi kubnih metara iz pravca Srbije – najavljeno je pred kraj radova prošle godine iz „Srbijagasa“.

To znači manje goriva, ili bar ne više, preko Ukrajine i zbog toga je Kijev besan.

Ukrajina je saopštila da se tim ugovorom, kojim se izbegavaju ukrajinske tranzitne rute, krše načela mađarsko-ukrajinskog osnovnog ugovora iz 1991. godine.

Kao odgovor na to, ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje, navodeći da će se obratiti Evropskoj komisiji i odložiti sastanak Mađarsko-ukrajinskog ekonomskog odbora.

Sijarto je, međutim, nazvao "nečuvenom" najavu Kijeva da će se obratiti EK u vezi sa ovim pitanjem.

- Ukrajinci nemaju ništa sa našim ugovorima i njihovim sadržajem - poručio je Sijarto, dodajući da Mađarska to doživljava kao kršenje suvereniteta i nacionalne bezbednosti, i kao pokušaj da se ometa snabdevanje Mađarske gasom.

Ovaj potez je, prema rečima Sijarta, izrazito neprijateljski nakon podrške koju je Mađarska obezbedila Ukrajini, od isporuke ventilatora i medicinske opreme za lečenje vojnika, do pomoći dečijim kampovima i podrške investicijama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike