Rusi preusmeravaju gas: I Bosna na „Balkanskom toku“

02.03.2021

11:06 >> 11:07

0

Umesto preko Mađarske gas će u BiH stizati novom rutom kroz Srbiju, iz pravca Bugarske

Rusi preusmeravaju gas: I Bosna na „Balkanskom toku“
Copyright Foto:Pixabay

Kompanija „Energoinvest“ će do kraja marta potpisati novi ugovor s ruskim „Gaspromom“ o promeni rute za isporuku gasa u BiH, izjavio je ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

– „Energoinvest“ je pre Nove godine dobio zahtev ruske kompanije za potpisivanje aneksa ugovora kojim se snabdevanje gasom prebacuje na ”Turski tok” (“Balkanski tok”). Dakle, snabdevanje bi išlo preko Turske, Bugarske i Srbije, umesto preko Ukrajine, Mađarske i Srbije”, rekao je Džindić za “Avaz”.

Razlozi su, kako je objasnio, tehničke prirode, odnosno u pitanju je želja „Gasproma“ da se izbegne ruta preko Ukrajine.

Pročitajte još:

– Tražili smo da se potpisivanje aneksa prolongira za tri meseca. Tokom ta tri meseca „Energoinvest“ bi trebalo s „Gaspromom“ da iznađe rešenje i potpiše finalni ugovor za ovu godinu. To još nije završeno, a verujem da će posao biti okončan do kraja marta – naveo je Džindić.

Ovo bi, kako je dodao, trebalo da bude povoljnija varijanta za BiH. Prema njegovim rečima, ugovori o transportu gasa s Mađarskom i Srbijom produženi su do 2023. godine.

“Balkanski tok”, kako se preciznije zove severni krak “Turskog toga”, otvoren je početkom januara i gas je sa Crnog mora, preko Turske i Bugarske, stigao u Srbiju gde se koristi za domaću potrošnju. Sa otvaranjem rute ka Bosni i Hercegovini, Srbija će postati ne samo potrošač već i tranzitna ruta, pa će od gasovoda imati i prihod.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike