Agencije da spreme pare: Građani koji nisu iskoristili vaučere biće namireni, kaže ministarka

25.09.2021

09:18

0

Država će pokušati da namenskim kreditima pomogne turističkim agencijama da vrate novac građanima

Agencije da spreme pare: Građani koji nisu iskoristili vaučere biće namireni, kaže ministarka
turizam - Copyright Pixabay

Približava se rok kada turističke agencije moraju da vrate novac za neostvarena putovanja iz 2020. godine i 2021. godine, usled problema zbog pandemije. Agencije su „u nebranom grožđu“ zbog zamenskih vaučera a država će im možda pomoći – kreditima.

Vladinom Uredbom o zamenskim putovanjima propisuje se obaveza turističkim agencijama, odnosno organizatorima putovanja da, ukoliko ne realizuju turističko ili zamensko putovanje moraju da vrate uplaćen novac građanima u roku od 14 dana do isteka roka za realizaciju zamenskih putovanja, a koji ističe 31. decembra 2021. godine.

Ministarka trgovine i turizma, Tatjana Matić, kaže u intervjuu „Večernji novostima“ da su u Ministarstvu svesni ozbiljnosti situacije i da će u narednom periodu nastojati da u saradnji sa drugim resorima, preduzima dodatne aktivnosti i mere u cilju prevazilaženja negativnih efekata pandemije.

Printscreen/Youtube, N1
 

- U toku je prikupljanje podataka od turističkih agencija o broju i vrednosti zamenskih putovanja koja nisu realizovana, sa posebnom pažnjom na one destinacije gde je ovoga leta bilo otežano putovanje za naše građane. Sa Fondom za razvoj razmatramo mogućnost kreditiranja turističkih agencija kao organizatora putovanja. Reč je o namenskim kreditima koji bi isključivo bili namenjeni za vraćanje uplaćenih sredstava građana koji se nisu opredelili za zamenska putovanja i na taj način će turističke agencije biti u prilici da izmire svoje obaveze prema građanima, ne ugrožavajući svoje tekuće poslovanje – kaže ministarka Matić.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike