Nova zloupotreba: Agencije za zamenske vaučere nude lošije aranžmane i gase se da ne bi vraćale pare!

11.08.2021

18:00 >> 17:31

0

Autor: R.M.

Pojedine agencije putnicima nude doplatu za aranžmane ili lošiji smeštaj u zamenu za zamenske vaučere

Nova zloupotreba: Agencije za zamenske vaučere nude lošije aranžmane i gase se da ne bi vraćale pare!
Copyright Pixabay

Pojedine turističke agencije zloupotrebile su zamenske vaučere za putovanje, dobijene na početku korona krize, pa umesto dogovorenih aranžmana putnicima nude lošije uslove ili traže doplatu, upozoravaju iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Oko 200.000 ljudi u Srbiji dobilo je prošle zamenske vaučere za putovanja na početku korona krize, koje su ove godine mogli da iskoriste kako bi putovali. Ukoliko se to ne desi, druga opcija je da im agencije vrate novac u januaru naredne godine.

Međutim, u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) upozoravaju da su dobili pritužbe putnika koji se žale na to da neke turističke agencije zloupotrebljavaju ovu situaciju.

– Putnici se žale na to da im umesto sličnih aranžmana koje su uplatili, sada nude neki lošiji ili na destinacijama koje nisu dogovorene. Recimo, neko je uplatio hotel a sada mu nude privatne apartmane gde je smeštaj mnogo lošiji. Takođe, umesto traženih destinacija neke agencije nude druge destinacije na kojima je smeštaj po pravilu jeftiniji. Ukoliko na to ne pristaju, onda im traže doplatu! – objašnjava za 24sedam Goran Papović iz NOPS-a.

Goran Papović, Foto: Printscreen/Youtube, Dobro Jutro – Jovana & Srđan

Gase agencije da ne bi vraćali pare

S druge strane, on kaže da su već imali neke slučajeve da su pojedine male agencije ugašene ove godine kako ne bi morale da vraćaju novac putnicima.

– Moje pitanje je šta sa agencijom koja se ugasi, a dug prema putnicima padne na teret osiguravajućeg društva. Tamo će dobiti samo 15 do 20 odsto onoga što su uplatili. I šta je sa novcem koji su agencije uplaćivale hotelima i vlasnicima apartmana prošle godine? Znamo za primere da su mnoge agencije nastavile da rade, ali pod drugim imenom. Čak je i vlasnik isti. Jedini razlog je što onda dugovanja ugašene agencije više nisu njihov problem, već osiguranja koje mora da ih izmiri – objasnio je Papović.

– Već nam se javljaju prevareni turisti, a glavno pitanje je ko kontroliše šta se radi sa zamenskim vaučerima? – upitao je Papović.

Ministarstvo turizma ćuti

NOPS je ovo pitanje javno postavio i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija ali odgovor nisu dobili, isto kao ni redakcija 24sedam.

– Znam da će mnogi ostati oštećeni a u najvećem probemu su oni koji su uplatili kompletne aranžmane. Šta je sa tim parama i zašto mi kreditiramo agencije? Ispada da putnici ne mogu da dobiju novac, nemaju ni kamatu na pare koje im drže agencije a još ne mogu da dobiju ni adekvatno putovanje! – objasnio je Papović.

Ilustracija, Foto: Pixabay

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA Aleksandar Seničić kaže za 24sedam da nije mnogo ovakvih slučajeva, ali priznaje da ih ima.

– Imali smo sitnijih problem, ali to treba da kontroliše turistička inspekcija i njima treba da se jave oni koji misle da se ugovor o putovanju ne poštuje od strane agencije. Oni mogu da kazne agenciju ili nalože da se to uradi na neki drugi način. Mogu i nama da se obrate pa da se odradi kroz neku arbitražu jer je ta odluka je kao sudska presuda – kaže Seničić.

Može da dođe do još većih problema

Aleksandar Seničić, Foto: Printskrin/Youtube, N1

On dodaje da ovo nije jedini problem jer su i same agencije došle u nezgodnu situaciju kada su ugovarale aranžmane u inostranstvu.

– Imali smo oko 200.000 zamenskih putovanja a realizovano je oko 50 odsto. S druge strane, recimo u Grčkoj, hotelijeri i vlasnici apartmana ne moraju da vrate pare našim agencijama jer ih je država pokrila takvom odlukom do 1. januara sledeće godine. Međutim, pominje se da će to odložiti do 1. januara 2023. što će nas uvesti u još veći problem. Jedan deo para je iskorišćen ali će agencije morati taj novac da vrate u januaru naredne godine, a očekivati da će strani partneri nama vratiti novac je zabluda – objasnio je Seničić.

Pročitajte još:
S druge strane, objašnjava on, postoji situacija da neki hoteli ili kuće nisu ni hteli da rade ove sezone, pa su agencije morale da traže zamenske objekte i ponovo plate.

Nažalost, izvesno je da srpski turisti neće dobiti sav novac nazad od onih agencija koje su se ugasile.

– Agencije imaju polise koje osiguravaju da će novac biti vraćen i one iznose od 100.000 do 400.000 evra. Ali ako propadne 50 agencija sa po 400.000 evra depozita, to je 20 miliona evra depozita koji mora da se vrati. Ne postoji ni jedna osiguravajuća kuća u Srbiji koja bi to mogla da ispuni – objasnio je Seničić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike