Vrednost nerealizovanih aranžmana između 20 i 25 miliona evra: Turističke agencije u problemu

06.09.2021

20:12 >> 20:36

0

Autor: M.P.

Traže pomoć od države jer im je novac zarobljen kod inopartnera

Vrednost nerealizovanih aranžmana između 20 i 25 miliona evra: Turističke agencije u problemu
Copyright 24sedam/Profimedia

Turističke agencije, koje nisu realizovale sva zamenska putovanja iz prošle godine, očekuju da se produži rok za korišćenje tih vaučera ili da država pomogne kreditima, da bi vratile novac putnicima u januaru 2022. godine.

Ovaj rok predviđen je Uredbom o zamenskim putovanjima, rekli su danas predstavnici agencija.

Nerealizovano 40 odsto putovanja

Komercijalni direktor agencije “Plana turs” Milan Vasić rekao je da će, zajedno sa kolegama iz drugih turističkih agencija, tražiti da se rok za realizaciju zamenskih putovanja produži na još godinu dana, umesto da se vraća novac jer je zarobljen, uglavnom kod inopartnera, prenosi Kurir.

– Očekujemo da se promeni Uredba o zamenskim putovanjima tako što će se produžiti rok za realizaciju uplaćenih aranžmana u 2020. godini na još godinu dana jer nam partneri ne vraćaju uplaćeni novac – rekao je Vasić.

Dodao je da se procenjuje da je ostalo nerealizovano oko 40 odsto uplaćenih aranžmana čija je vrednost od 20 do 25 miliona evra. On je rekao da je novi problem za turističke agencije obezbeđenje licence za rad za koju je neophodna polisa osiguranja ili bankaraska garancija.

– Osiguravajuće kuće još ne daju ponude za polise osiguranja, a licence za rad ističu većini agencija u oktobru. Problem je što agencije nemaju gotovog novca jer je zbog pandemije poslovanje smanjeno, a za bankarsku garanciju za inotržište potrebno je, zavisno od prometa položiti depozit od 30.000 do 400.000 evra, a za domaće od 5.000 do 15.000 evra – objašnjava Vasić.

Novac zarobljen

Član Upravnog odbora Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) Vladimir Vlaho rekao je da još nema preciznih podataka o tome koliko je tačno ostalo nerealizovanih, a plaćenih aranžmana iz 2020. godine, ali da se procenjuje da je ostalo manje od 50 odsto.

– Realizovan je ogroman broj zamenskih putovanja, ali se još ne zna ko neće moći od stranih partnera iz Grčke, Turske, Egipta, Italije, Španije, Tunisa i drugih zemalja da vrati novac koji su im prosledile agencije iz Srbije da bi ga one vratile putnicima, ali se u svim zemljama razgovara o pomoći države da se obezbede krediti za tu namenu ili produženje roka za realizaciju – rekao je Vlaho, koji je i direktor agencije “Sabra travel”.

Dodao je da agencije u Srbiji, koje ne budu imale sopstvena sredstva, a partneri, vlasnici hotela kojima je prosleđen novac za prodate aranžmane takođe ne mogu da ga vrate, očekuju da država pomogne produženjem roka za isplatu zamenskih putovanja ili kreditima iz Fonda za razvoj, a da slična rešenja traže i inopartneri.

Pročitajte još:

Problem je i veliki broj nerealizovanih đačkih ekskurzija i rekreativnih nastava u Srbiji i inostranstvu jer je školarcima bilo zabranjeno putovanje do skoro kraja školske godine. Ta putovanja su, kako je rekao, sada dozvoljena i aranžmani se realizuju i realizovaće se do kraja godine kada će se znati koliko je ostalo neiskorišćenih i koliko će novca morati da se vrati.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike