UTAS: Ako vam otkažu putovanje, novac nećete dobiti nazad

09.12.2020

14:38

0

Osiguravači novim ugovorima sa turističkim agencijama praktično sprečavaju obeštećenje turista, tvrde u udruženju agencija

UTAS: Ako vam otkažu putovanje, novac nećete dobiti nazad
Copyright Tanjug/AP Photo/Nam Y. Huh)

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) upozorilo je danas putnike da prema novim ugovorima koje su neke agencije obile od osiguravajućih kuća, oni ne mogu biti obeštećeni za nerealizovana putovanja.

UTAS u saopštenju navodi da „polise od insolventnosti“ ne pokrivaju štetu ako je nastala vanrednim stanjem i pandemijom. Tako je navedeno u novim ugovorima pojedinih turističkih agencija i osiguravajućih kuća, koji su sklopljeni nakon jesenje agonije prestanka osiguravanja turizma u Srbiji iako, ističu iz UTAS, pravilnik koji reguliše ovu oblast izričito navodi da se osiguravač ne može izuzeti od odgovornosti.

– To znači da će putnici ostati bez zamenskih putovanja i bez novca ako osiguravajuće kuće procene da je bankrot agencije posledica pandemije korona virusom, a svi znamo da je poslovanje turističkih agencija mesecima skoro potpuno obustavljeno baš zbog toga – piše u saopštenju.

Ukazuje se da 85 odsto agencija u Srbiji i dalje ne može da nastavi poslovanje, jer su tri osiguravajuća društva koja su naknadno ušla u posao osiguravanja putovanja, ograničila broj polisa od insolventnosti.

Agencije koje ne dobiju nove polise, neće uopšte moći da nastave poslovanje, niti da realizuju zamenska putovanja niti da obezbede sredstva za vraćanje novca putnicima, kako je to predviđeno uredbom Vlade iz maja meseca.

Iz UTAS-a još jednom apeluju na resorno ministarstvo da hitno nađe rešenje koje će pre svega zaštititi interes putnika.

Agonija turističkih agencija u Srbiji počela je u septembru kada su ih partneri iz osiguravajućih kuća obavestili da zbog povećanog rizika u pandemiji neće produžiti osiguranje. Zbog toga od 1.oktorbra niti jedna agencija nije mogla da više od mesed dana zaključi bilo kakav aranžman s putnikom, već mogu samo da rade rezervaciju putovanja, da posreduju kod prodaje avionskih karata i da rade slične sporedne poslove.

Pročitajte još:

Brnabić: Ako privredi bude trebala pomoć, država je spremna
Saznajemo: Banke podižu naknade za vođenje računa i korišćenje bankomata, čak uvode i nove

Država je pokušava da reši problem preko banaka, ali skupe bankarske garancije ne može da plati veliki broj agencija, pa je onda rešila da da subvenciju za nove polise tri kuće koje su pristale od osiguraju određen broj agencija.

Država tvrdi da je novim pravilnikom od 14. novembra rešen problem sa polisama osiguranja i da su 62 turističke agencije dobile nove polisu, je će biti subvencionisane.

Iz više udruženja turističkih agencija kažu da problem nije rešen, jer agencija ima, ili ih je bilo pre pandemije, više od 450, a sada se vidi da i praktično osiguranja nema.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike