Zašto stambeni kredit "ne pokriva“ kupovinu vikendice i da li ipak postoji rešenje

26.09.2021

07:35

0

Vikendica se ne smatra stambenom nepokretnošću, objašnjenje je bankara zašto nije moguće uzeti pozajmicu za ovu vrstu nekretnine

Zašto stambeni kredit "ne pokriva“ kupovinu vikendice i da li ipak postoji rešenje
Michal Jarmoluk/Pixabay

Kupovina vikendica daleko od grada, na nekoj planini, u banji ili na selu, sve je popularnija. Stvar je dodatno prošle godine pogurala pandemija kovida, pa su svi pohrlili u prirodu. Ipak, većina građana nema dovoljno gotovine da bi sebi priuštila tako nešto, pa su, naravno, pokušali da uzmu stambeni kredit.

Međutim, u gotovo svakoj banci mogli su čuti identičan odgovor – za kupovinu vikendice nije moguće dobiti stambeni kredit! I na isto pitanje portala 24sedam u većini banaka odgovor je bio negativan.

– Nije moguće da se uzme stambeni kredit za kupovinu vikendice, s ozbirom na to da se vikendica ne smatra stambenom nepokretnošću – odgovorili su nam u jednoj od većih stranih banaka koja posluje na našem tržištu.

Niko nema koristi

Do vikendice na Tari na ovaj način pokušao je da dođe i Beograđanin Vladimir Paunović (38), ali bezuspešno.

– Neko ko ima sve uslove da otplaćuje stambeni kredit za vikendicu ne može da ga dobije. Uopšte mi nije jasna takva računica banaka. Šta im znači “stambena nepokretnost“? Pa to jeste stan! E sad, to što ja imam stan u kome živim, a ovo bi mi bila vikendica, nema nikakve veze. Valjda je važno samo to da li mogu da je otplatim – začuđen je Paunović.

Kako naglašava, takav rezon banaka je ograničavajući faktor, i zbog njega su svi na gubitku.

– Imate ljude koji su sposobni da plaćaju ratu takvog kredita. To što im nije dozvoljeno samo je gubitak i za banku, jer ne uzima kamatu, ali i za državu jer na taj način gubi na porezima koje bi korisnik tog kredita, a samim tim i vikendice, plaćao – kaže za 24sedam Paunović.

Takođe, u još jednoj banci koju smo pitali za ovakvu ponudu stambenih kredita navode da to nije moguće.

– Banka nema u ponudi model kredita za kupovinu vikendica jer se one u skladu sa Odlukom o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilanskih stavki banke Narodne banke Srbije, ne smatraju stambenom nepokretnošću, te ne mogu biti predmet kreditiranja – rekli su u Rajfajzen banci.

Sve zbog namene korišćenja...

Na pitanje zašto nije moguće stambeni kredit koristiti za kupovinu vikendice, u centralnoj banci naglašavaju da se “pod stambenom nepokretnošću smatra kuća, stan i delovi stambene zgrade koji su namenjeni stanovanju“.

Skriveni troškovi kredita su uvek i najveći… Pixabay/ Raten-Kauf
Za kupovinu vikendice nije moguće dobiti stambeni kredit u banci

– Stambeni kredit opredeljuje njegova namena, imajući u vidu da je reč o posebnoj kategoriji dugoročnih kredita, koji se odobrava za kupovinu stana ili kuće, kao i za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i adaptaciju stambenog objekta. U skladu sa propisima NBS, za potrebe određenog regulatornog tretmana, pod stambenom nepokretnošću smatra se kuća, stan i delovi stambene zgrade koji su namenjeni stanovanju, garaža, odnosno garažno mesto zajedno sa stanom, kao i zemljište s građevinskom dozvolom za izgradnju kuće, s tim što se vikendice ne smatraju stambenom nepokretnošću – kažu u NBS.

Kako dodaju, da bi se nepokretnost smatrala stambenom, prevashodna je namena korišćenja takve nepokretnosti, a to je stanovanje.

– Vikendice, ukoliko su po svojoj nameni objekti namenjeni odmoru kao takve ne predstavljaju stambene objekte u užem smislu – objašnjavaju u centralnoj banci.

Hipoteka spasava stvar

Ipak, oni navode da uslove odobravanja kredita banke utvrđuju svojom poslovnom politikom.

– A sa aspekta važeće regulative koja uređuje poslovanje banaka, ne postoje pravne prepreke koje bi banke onemogućavale da, u skladu sa svojom politikom kreditiranja građana, odobravaju kredite za kupovinu vikendica – zaključuju u NBS.

Međutim, postoji, pored naravno klasičnog keš kredita, i još jedan način da se uz povoljniju kamatu dođe do pozajmice banke za kupovinu vikendice. Naime, kako su nam objasnili pojedini bankari, radi se o tzv. gotovinskim kreditima sa hipotekom. Na taj način se može obezbediti značajna suma gotovine i otplata na duži vremenski rok u odnosu na “obične“ keš kredite.

– Takvi krediti najčešće se koriste za kupovinu objekata koji ne mogu da se finansiraju putem stambenih kredita, kao što su garaže koje se kupuju naknadno, vikendice, placevi, nekretnine sa nedovoljnim stepenom izgrađenosti i slično – navode bankari.

Upravo je hipoteka, kako objašnjavaju, zaslužna za to da korisnici mogu da obezbede znatno veći iznos gotovine i duži rok otplate uz niže kamatne stope u odnosu na standardan gotovinski kredit.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: S. Gavrić