Sve više banaka primenjuje preporuku NBS: Navala na stambene kredite sa smanjenim učešćem

08.02.2021

06:53 >> 10:58

0

Ova mera nije privremenog karaktera, već je reč o trajnom sistemskom rešenju, navode u Narodnoj banci Srbije

Sve više banaka primenjuje preporuku NBS: Navala na stambene kredite sa smanjenim učešćem
Copyright Pixabay/ Raten-Kauf

Da je odluka pojedinih banaka u Srbiji da omoguće kreditiranje kupaca prvog stana sa sniženim iznosom učešća od 10 odsto dobar potez, pokazuje podatak da je udeo ovakvih pozajmica u ukupnoj produkciji stambenih kredita u jednoj banci na domaćem tržištu dostigao skoro 50 odsto. Takođe, tome u prilog ide i to da, prema saznanjima 24sedam, još nekoliko banaka razmatra ovakvu mogućnost i uskoro će izaći sa ponudom učešća od 10 odsto za nove korisnike stambenih kredita.

Odluka doneta u junu

Za sada su dve banke u svoju ponudu uvrstile stambene kredite sa učešćem od 10 odsto za kupce prvog stana, Banka Poštanska štedionica i Rajfajzen banka. Ove dve banke poslušale su preporuku Narodne banke Srbije koja je, kako je istakla guvernerka Jorgovanka Tabaković, preduzela sve aktivnosti u granicama svojih nadležnosti kako bi olakšala pristup finansiranju građanima, i u redovnim i u vanrednim okolnostima.

– U junu 2020. godine doneli smo odluku kojom su stvorene regulatorne pretpostavke za izdvajanje manjeg učešća potrebnog za odobravanje stambenih kredita kupcima prvog stana – istakla je guvernerka.

Prema njenim rečima, ova mera nije privremenog karaktera, već je reč o trajnom sistemskom rešenju.

Pixabay

– Očekujemo da banke iskoriste ovu regulatornu mogućnost i u narednom periodu uvrste ovakve kredite u svoje ponude – rekla je guvernerka za 24sedam.

Kamata oko četiri odsto

Kamatne stope na stambene kredite u Srbiji u proseku iznose oko četiri odsto. S obzirom na to da je vrednost euribora, kamatne stope po kojoj banke u EU pozajmljuju novac, presudna i kod nas, korisnici stambenih kredita ne treba da brinu. Trenutno je šestomesečna stopa euribora na nivou od minus 0,526 odsto. Kako procenjuju sami bankari, euribor će se još dugo zadržati na tako niskom nivou.

Kako su istakli u Poštanskoj štedionici, koja je odmah u junu prihvatila preporuku NBS, interesovanje za stambene kredite raste iz godine u godinu.

– Pored aktivnog učešća banke u projektu masovne državne stanogradnje, tome je svakako doprinela i Odluka Narodne banke Srbije kojom je omogućeno kreditiranje kupaca prvog stana sa sniženim iznosom učešća od 10 odsto. Od juna meseca, udeo kredita sa učešćem od 10 odsto u ukupnoj produkciji stambenih kredita banke iznosi 45 odsto odobrenih kredita u periodu od juna do decembra 2020. godine – kažu za 24sedam u Poštanskoj štedionici.

Dobro razmisliti pre uzimanja kredita

U Rajfajzen banci, koja je krajem novembra uvrstila u svoju ponudu stambene kredite sa učešćem od 10 odsto, naglašavaju da je kupovina stana važno životno pitanje i da kupovina putem kredita iziskuje i dodatne troškove, pa je odluka o smanjenju učešća omogućila lakše rešavanje stambenog pitanja i ohrabrila mnoge da se odluče na ovaj važan korak.

– Iz tog razloga, mogućnost podnošenja zahteva za stambeni kredit sa 10 odsto učešća predstavlja značajnu novinu u ponudi stambenih kredita banke. Klijenti su prepoznali našu želju i spremnost da im izađemo u susret u trenutku kada je najpotrebnije i to se najbolje može videti u porastu broja podnetih zahteva – kažu za 24sedam u Rajfajzen banci.

Pročitajte još

Za oko mesec dana u ovoj banci su, kako dodaju, realizovali 17 zahteva za stambeni kredit sa 10 odsto učešća, a u obradi su imali 25 zahteva za ovaj model kredita.

Inače, bankari navode da je tražnja za stambenim kreditima, uprkos epidemiji i krizi, i u 2020. godini bila u blagom porastu.

– Upravo zbog toga razmatramo smanjenje učešća za stambene kredite. Ali, svakom našem klijentu savetujemo da dobro razmisli, da sagleda svoju finansijsku situaciju, proveri koliko dugo će otplaćivati kredit i uz koliku kamatu, i tek onda odluči. Nikome nije u interesu da korisnik nakon nekog vremena prestane da izmiruje obaveze prema banci – naglašavaju u jednoj stranoj banci.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike