Stambeni kredit: Detaljan vodič kako do krova nad glavom

09.08.2021

20:15 >> 21:34

0

Autor: S. Gavrić

Više od 130.000 građana Srbije koristi stambene kredite

Stambeni kredit: Detaljan vodič kako do krova nad glavom
Profimedia

U Srbiji više od 130.000 građana koristi stambene kredite, a prosečan iznos koji su im banke odobrile je oko 38.000 evra, navode bankari. Procedura kroz koju moraju svi da prođu ne bi li dobili “zeleno svetlo” i obezbedili sebi krov nad glavom, nije ni malo laka, a prema rečima bankara, traje najduže mesec dana.

Portal 24sedam vodi vas korak po korak kroz ceo proces dobijanja stambenog kredita, od prve želje da se skućite, kucanja na vrata banke, jurnjave za “papirima” do dobijanja željene pozajmice.

Pročitajte još

Prvi korak – konsultacije

U većini banaka savetuju klijente da se, pre nego što započnu sa traženjem odgovarajuće nekretnine, prethodno konsultuju sa svojim bankarom oko kreditne sposobnosti.

– Mnogo je lakše kada na samom početku znamo budžet kojim raspolažemo, jer će nam to omogućiti da pronađemo nekretninu koja nam najviše odgovara u svakom smislu. Mi najpre pravimo ponude sa maksimalnim iznosima zaduženja a u skladu sa ličnim primanjima, odnosno neto prihodima – kažu za 24sedam u Erste banci.

Profimedia

Kako ističu, na ovim inicijalnim sastancima sa klijentima prolaze sve korake koji definišu podnošenje zahteva za kredit, ček listu potrebne dokumentacije, kao i sve troškove koje klijent može da očekuje u toku obrade zahteva i dalje realizacije kredita.

– Tu su naknade za izradu procene tržišne vrednosti predmetne nekretnine, takse koje se tiču podnošenja zahteva za upis hipoteke, kao i troškovi overe založne izjave i kupoprodajnog ugovora, i slično – objašnjavaju u ovoj banci.

Drugi korak – zaključenje predugovora

Posle toga sledi odabir nekretnine i zaključenje predugovora, u okviru kojeg se između ostalog nalazi adresa nekretnine, broj katastarske parcele, način plaćanja, kao i iznos kuporodajne cene.

Gerd Altmann/Pixabay

Uz kupoprodajni ugovor, klijent je u obavezi da dostavi vlasnički list ne stariji od 30 dana za predmetnu nekretninu, što je uslov da bi se angažovao ovlašćeni procenitelj koji će uraditi procenu tržišne vrednosti nekretnine.

Treći korak – prikupljanje finansijske dokumentacije

Naime, sa procenom vrednosti nekretnine završava se proces prikupljanja pravne dokumentacije, i počinje prikupljanje finansijske dokumentacije, gde se između ostalog traže poslednja tri obračunska listića (plata i akontacija), izvod sa tekućeg računa iz druge banke za poslednjih šest meseci, potvrda o poslodavcu i potvrda o zaposlenju i visini primanja, administrativne zabrane u korist banke i kopija lične karte klijenta.

Četvrti korak – podnošenje zahteva za kredit

Pixabay/ Raten-Kauf

Nakon dobijanja odluke o odobrenju, pristupa se realizaciji kredita. Ceo proces prikupljanja i podnošenja zahteva za kredit u većini banaka ne traje duže od dve nedelje, ali ipak zavisi od specifičnosti samih zahteva i toka obrade.

Peti korak – izrada ugovora o kreditu

Za to je potrebna dokumentacije koja je neophodna za upis hipoteke prvog reda u korist banke, a sadrži zahtev za upis hipoteke i založnu izjavu. Posle toga novac se prenosi na račun prodavca nekretnine, a u skladu sa kupoprodajnim ugovorom.

Pročitajte još

Rok zavisi i od ispravnosti dokumenata

U Rajfajzen banci naglašavaju da klijenti pripremaju dokumentaciju na osnovu spiska koji dobijaju od službenika banke, a sastoji se od dokumentacije koja se odnosi na klijenta lično i dokumentacije koja se odnosi na nekretninu.

– Za odluku banke neophodno je dostaviti kompletnu dokumentaciju, a rok u kojem će kredit biti odobren zavisi od ispravnosti dostavljene dokumentacije i ažurnosti klijenta u dostavljanju eventualno potrebnih dopuna iste. U proseku, od momenta podnošenja zahteva do realizacije kredita potrebno je oko mesec dana – kažu u Rajfajzenu.

Može i kraće

U Komercijalnoj banci ističu da, zahvaljujući velikom broju zaposlenih, specijalizovanih za stambene kredite, rok od momenta podnošenja kompletnog zahteva do donošenja odluke o stambenom kreditu iznosi do 15 dana.

– Svim klijentima koji planiraju kupovinu nekretnine uz pozajmicu banke obezbeđujemo punu podršku specijaliste za stambeno kreditiranje, odnosno stručno savetovanje i vođenje kroz ceo proces, od prvog do poslednjeg koraka – navode u ovoj banci.

Pročitajte još

Različite opcije

Unikredit banka, kako naglašava, u ponudi ima nekoliko opcija za stambene kredite, indeksirane u dinarima ili evrima, a namenjene kupovini nepokretnosti, sa fiksnom, promenljivom ili kombinovanom kamatnom stopom.

– Ono što je za sve stambene kredite u našoj banci zajedničko je da ih potencijalni klijenti mogu dobiti bez troškova obrade, a sama procedura od trenutka prvog dolaska u banku u proseku traje mesec dana – kažu u Unikredit banci.

Svi neophodni dokumenti za građane:

*Fotokopija važeće lične karte (uključujući i stranice koje sadrže informacije o promeni prebivališta i adrese)
*Poreska prijava za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za prethodnu godinu i potvrda da je napred navedena prijava podneta nadležnom poreskom organu (ili dokaz o plaćenom godišnjem porezu na dohodak građana)
*Zahtev za odobrenje kreditnih
*List nepokretnosti
*Procena vrednosti nepokretnosti
*Kopija plana, obavezno za kuće, porodične stambene objekte i građevinsko zemljište
*Rešenje o legalizaciji
*Predugovor/Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti
*Uverenje nadležnog katastra o zabeležbama za koje se ne može utvrditi na šta se odnosi, kao i kopija dokumentacije koja se odnosi na nerešene zahteve (ukoliko postoje)
*Građevinska dozvola/rešenje o odobrenju za gradnju, ukoliko je predmet hipoteke objekat u izgradnji
*Prijava početka izvođenja radova, ukoliko je predmet hipoteke objekat u izgradnji
*Ukoliko građevinska dozvola/odobrenje za gradnju ne glasi na osobu koja se legitimiše kao vlasnik i korisnik zemljišta, dostaviti pravni sled – ugovore o investiranju/suinvestiranju/građenju, regulisanju međusobnih odnosa sa svim pripadajućim aneksima
*Važeća lična karta (čipovane lične karte je potrebno očitati)/kopija pasoša založnog dužnika
*Važeća lična karta (čipovane lične karte je potrebno očitati)/kopija pasoša založnog dužnika/vanbračnog sudružnika
*Rešenje o nasleđivanju, ugovor o poklonu, i druge relevantne dokumentacije (ukoliko založni dužnik jeste u braku/vanbračnoj zajednici, ali je imovina njegova posebna svojina)

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi