U ponedeljak stiže minimalac za turizam i ugostitelje

12.12.2020

08:47 >> 08:52

0

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će u ponedeljak, 14. decembra početi isplata još jedne minimalne zarade u iznosu od 30.367 dinara

U ponedeljak stiže minimalac za turizam i ugostitelje
Copyright Profimedia

Za pomoć za zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu iz republičkog budžeta biće izdvojeno oko dve milijarde dinara.

Hotelijeri predlaži manji PDV

Manji porez na hranu jedini je način da se katastrofalno pogođen hotelsko-turistički sektor oporavi, a pritom državni budžet ne bi (mnogo) trpeo, niti bi porasla siva zona, kažu hotelijeri. Privremeno smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) je delotvorna mera koja će podržati oporavak hotela, restorana, barova i kafića širom Evrope, pa je tako neophodna i u Srbiji, kažu u Udruženju hotelijera i restoratera Srbije (HORES), ali i u Udruženju barova i noćnih klubova Beograda (NOB).

– Reč je o sektorskoj podršci za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rent-a-kar firmama, ugostiteljskim objektima i hotelima. Ta dodatna finansijska podrška značiće zaposlenima u ovom sektoru koji su zbog pandemije korona virusa najviše ugroženi – naveo je danas Mali u pisanoj izjavi.

On je saopštio da je to šesti po redu minimalac koji dobijaju zaposleni u tim sektorima u Srbiji, što znači da je pola poslovne godine u ovim preduzećima država pokrila isplatom zarada.

Poreska uprava je prethodno objavila spisak 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države time što su se prijavili za prethodne pakete a u međuvremenu nisu otpuštali radnike, što je uslov za dobijanje pomoći.

– Preduzećima će novac biti uplaćen na posebne namenske račune koje Uprava za trezor otvora za ovu svrhu – kazao je Mali i dodao da je za isplatu potreban samo jedan dolazak ovlašćenog lica privrednog subjekta u nadležnu filijalu Uprave za trezor.

Na sajtu Uprave za trezor www.trezor.gov.rs se mogu naći i lokacije najbliže filijale te uprave i informacije o tome šta ovlašćena lica privrednog subjekta treba da ponesu od dokumentacije radi isplate sredstava subvencija.

Pitanje je kada ćemo ponovo normalno na aerodrome, Tanjug/AP Photo/Nam Y. Huh, File

Ministar je rekao i da je u budžetu za narednu godinu predviđeno izdvajanje od 500 miliona dinara za podelu vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, zbog čega je ocenio da je “jasno da država planski i sistemski pokriva sektorske probleme u ovoj oblasti”.

Mali je podsetio da će ukupna izdvajanja države od početka godine za podršku privredi dostići šest milijardi evra, odnosno oko 700 milijardi dinara, kao i da je to jedna od najvećih paketa podrške u regionu.

Prepolovljen broj turista

Usled pandemije kovid-19 sektor turizma je najteže pogođena privredna grana, a period stabilizacije očekuje se tek krajem 2021. godine, izjavila je juče resorna ministarka Tatjana Matić.

U prvih 10 meseci ove godine ukupan broj turista pao je za 48,4 odsto, broj dolazaka stranih turista za oko 75 odsto, a devizni priliv od turizma za 27,5 odsto, navodi Matićeva i ukazuje da broj domaćih turista beleži pad za oko 22 odsto.

Ona je u emisiji “U središtu pažnje” Radio Beograda 1 rekla da je u turističkim agencijama bez posla ostalo oko 800 ljudi.

Pročitajte još:

Hotelijeri predlažu: Zašto je manji PDV zapravo dobar za sve

 

Kaže i da je u avgustu zabeležen porast broja domaćih turista za oko 25 odsto i u septembru, kada je rast bio oko devet odsto.

U postpandemijskom periodu radiće se na digitalizaciji turističke ponude, te na razvoju domaćeg turizma, posebno podsticanja seoskog turizma, najavljuje Matićeva.

Dodaje da će se raditi i na realizaciji konkursa za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke ponude i na uredbi o dodeli vaučera za podsticanje razvoja domaćeg turizma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike